Εκτοξεύονται οι τιμές στο φυσικό αέριο, που «πέταξε» στα 50 ευρώ/MWh – Μετά τη χθεσινή ανάπαυλα, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και πάλι. Η πολεμική σύρραξη στο Ισραήλ προκαλεί έντονη αστάθεια στη αγορά «μαύρου χρυσού».

Πιο αναλυτικά, ήδη το πετρέλαιο από την ώρα της επίθεσης το περασμένο Σάββατο εκτοξεύθηκε σε υψηλά έξι μηνών. Η Μέση Ανατολή, παρά το γεγονός πως Ισραήλ και Παλαιστίνη, δεν έχουν κάποιο ηγετικό ρόλο στην αγορά, αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς.

Οι βασικοί κίνδυνοι είναι να υπάρξει επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές ιρανικού αργού και τυχόν αποκλεισμοί ή επιθέσεις σε πλοία σε βασικές ναυτιλιακές λωρίδες.

«Στη διάρκεια παλιότερων συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου ήταν προσωρινή, λόγω του περιορισμένου αντίκτυπου στην προσφορά», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα «πραγματικό σενάριο όπου υπάρχει αναστάτωση», ανάλογα με το πόσα πλήγματα υπάρχουν εναντίον του Ιράν, είπε.

Η πολεμική σύρραξη στο Ισράηλ ενίσχυσε την αστάθεια στην αγορά πετρελαίου, μετά τις διακυμάνσεις του περασμένου μήνα, καθώς οι ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια και την επιβράδυνση της ανάπτυξης ανέκοψαν ένα ράλι που υποστηρίχθηκε από τις μειώσεις της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.

Σημειώνεται πως η Goldman Sachs Group Inc. αναφορικά με το πετρέλαιο εμμένει στην πρόβλεψή της για 100 δολ. το βαρέλι μέχρι τον Ιούνιο και σκιαγράφησε δύο πιθανές επιπτώσεις των επιθέσεων στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Πρώτον, η σύγκρουση μειώνει την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης εξομάλυνσης στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, κάτι που καθιστά δύσκολη την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα η πιθανότητα να κλιμακωθεί το πολεμικό κλίμα στο Ισραήλ, θέτει σε κίνδυνο την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν.