: Όλα δείχνουν ότι “κλειδώνει” το κοινωνικό μέρισμα και αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο η τελική υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι ώστε να µοιραστεί τον Δεκέµβριο το υπερπλεόνασµα από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισµού και την υπέρβαση που προβλέπεται από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τι θα γίνει με την πλατφόρμα για τις αιτήσεις

:Στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν πως δεν έχει «κλείσει» το οριστικό ποσό που θα διανεµηθεί στα τέλη του χρόνου. Καθώς ακόµη «τρέχουν» και οι διαβουλεύσεις µε τους θεσµούς για την οριστικοποίηση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισµού. Όπως επίσης «τρέχει» και η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισµού. Από την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα αποδειχθούν στο τέλος τα πραγµατικά δηµοσιονοµικά περιθώρια.

Σύµφωνα πάντως µε πρώτες εκτιµήσεις, το ποσό αυτό θα µπορούσε να ανέλθει ή και να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα: Μέσα στον Νοέµβριο το ποσό και οι δικαιούχοι

Το µεγάλο στοίχηµα είναι η διανοµή του στους και τα νέα ποσά που προκύπτουν να διατεθούν µε διαφορετική στόχευση και φιλοσοφία, σύμφωνα με το enimerotiko.gr.

Στο πλαίσιο αυτό, θα µπορούσαν να εξεταστούν, για παράδειγµα, σενάρια για οικονοµική στήριξη σε ευαίσθητες κοινωνικές οµάδες. Όπως είναι µονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι µε παιδιά κ.ά. Να δοθούν κάποιες επιπλέον αυξήσεις στο Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης ή/και να διατεθούν κάποια κονδύλια για την ενίσχυση υποδοµών χαρακτήρα.

: Ενίσχυση των οικονομικά ασθενών ομάδων

Με τα σηµερινά δεδοµένα, φαίνεται πως περίπου 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση οικονοµικά ασθενών οµάδων. Όπως ανέργων, µονογονεϊκών οικογενειών µε αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήµατος Αλληλεγγύης. Με εισοδηµατικά και άλλα , αλλά και για την ενίσχυση κοινωνικών υποδοµών.

Περίπου 62 εκατ. ευρώ αναµένεται να διατεθούν για την αύξηση και την προκαταβολική πληρωµή στα νοικοκυριά του επιδόµατος πετρελαίου θέρµανσης.

Τα νοικοκυριά τα οποία θα πληρούν συγκεκριµένα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν φέτος στο σύνολό του το ποσό του επιδόµατος εφόσον αγοράσουν πετρέλαιο, ενώ είναι πιθανή η χαλάρωση και των κριτηρίων αλλά και η αύξηση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο κατανάλωσης.

Στους θα είναι και οι επιχειρήσεις, καθώς δροµολογείται επιστροφή σε αυτές του 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί µε τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήµατος.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Από 250 έως 1.000 ευρώ – Πώς θα δοθεί