Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα κάνουν οι καταναλωτές εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

 

Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ, η αποκλιμάκωση των τιμών συνεχίζεται και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο από τρία 24ωρα οι τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη έχουν υποχωρήσει ακόμη και 12 λεπτά το λίτρο για τα πρατήρια εκείνα που προχωρούν σε νέο εφοδιασμό των δεξαμενών τους.

Για να δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρατήριο στην ευρύτερη περιοχή των Βορειανατολικών Προαστείων στις 5 Δεκεμβρίου πωλούσε την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων 1,887 ευρώ το λίτρο και την Παρασκευή το απόγευμα την πωλούσε 1,769 ευρώ το λίτρο, διαφορά δηλαδή 11,8 λεπτά το λίτρο, αρκετά σημαντική δηλαδή πτώση.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σύντομα, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, ανάλογη εικόνα θα υπάρξει και για το diesel κίνησης, που θα δει στην Αττική τιμές κάτω των 1,7 ευρώ το λίτρο, κάτι που έχει να συμβεί από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών 

Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ειδικά του Brent αλλά και στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο τότε είναι εφικτό να δούμε, στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη τιμές:

για την αμόλυβδη βενζίνη στα επίπεδα του 1,65 ευρώ το λίτρο και
για το diesel κίνησης στα επίπεδα λίγο πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Να σημειωθεί πάντως, ότι μετά από αρκετές ημέρες, την Παρασκευή, η διεθνής τιμή του Brent κατέγραψε μικρή άνοδο και βρίσκεται στην περιοχή των 76,7 δολαρίων το βαρέλι με άνοδο 0,7%, μετά και τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι σκέφτεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

 

Κάτω από 1 ευρώ / λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης; 

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, μέσα στις γιορτές να δούμε ακόμη και επίπεδα τιμών κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων πουλάει το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή κάτω του 1,1 ευρώ το λίτρο.

Θα παραταθεί η επιδότηση των 25 λεπτών 

Στο μεταξύ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα παραταθεί μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης η επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι ανακοινώσεις είναι πιθανό να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 17 Δεκεμβρίου κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή στην διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού.

Τέλος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει μία μικρή ενόχληση για εκείνους που αποδίδουν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, στο ότι είναι υψηλή η φορολογία. Και αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια και διαμορφώνεται στα 70 λεπτά το λίτρο, ενώ ο ΦΠΑ υπολογίζεται επί του συνόλου της τιμής, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες χώρες.

Κατά συνέπεια αναφέρουν οι ίδιες πηγές «ας αναζητήσουν άλλου τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα».