Στην ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ψηφίσει, ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 2014, που αν και η χώρα είχε επανέλθει στις αγορές τελικά το προγράμμα προσαρμογής ανετράπη, εξέφρασαν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών μιλώντας στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Κυβέρνηση της .

Μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο είπε πως η Ελλάδα έκανε σημαντική δουλειά στην υλοποίηση των 140 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

«Η Ελλάδα έχει ξαναβρεθεί στην ίδια θέση και το 2014. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί ξανά», είπε και πρόσθεσε πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει αποδειχθεί η Αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού προγράμματος. «Δεν μπορείς να νομοθετήσεις την ιδιοκτησία του προγράμματος», τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως δεν πρέπει να μετακινηθούν τα γκολπόστ και να μπουν στην Ελλάδα πρόσθετες απαιτήσεις. Για τις προοπτικές δε της οικονομίας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη περίοδο και μπορεί να τις εξυπηρετήσει εάν συνεχίσει να καταγράφει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι είπε πως πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών που ανέρχονται στο 45%.

Ο ίδιος είπε πως στο Eurogroup έγινε ένα πρώτο βήμα για την ελάφρυνση χρέους αλλά η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερη ευκρίνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης, ώστε να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο QE.

Τέλος είπε πως απαιτείται η σταδιακή χαλάρωση των capital controls και πως αυτό απαιτεί την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM για την Ελλάδα Νικόλα Τζιαμαριόλι είπε πως έχει έρθει η ώρα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ο ίδιος είπε πως υπάρχει ισχυρή δέσμευση από τους Ευρωπαίους να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη κάτι που όπως υποστήριξε προκύπτει από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις είναι οι τρεις προτεραιότητες για την Ελλάδα» είπε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταρρυθμιστική κόπωση των Ελλήνων είπε πως αυτή αφορά στις περικοπές μισθών και συντάξεων και όχι στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

«Πρέπει να προχωρήσουμε από το σημείο που οι μεταρρυθμίσεις σημαίνουν περικοπές στο σημείο που οι μεταρρυθμίσεις θα σχετίζονται με την παραγωγικότητα», τόνισε.

Τη θέση πως η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν είναι προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας στις αγορές, αν και θα βοηθούσε προς τη κατεύθυνση αυτή εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε πως κανένας δεν περίμενε πως θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους παράλληλα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. «Αυτό που περιμέναμε από το Eurogroup ήταν να δοθεί στους επενδυτές μια διαβεβαίωση για τη βιωσιμότητας του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος», είπε σχετικά.

Ο ίδιος είπε πως η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν καλή στις αποφάσεις της Ευρωομάδας ωστόσο είπε πως εάν το ΔΝΤ ήταν πιο υποστηρικτικό θα υπήρχε καλύτερο αποτέλεσμα. «Θα ήμασταν χαρούμενοι εάν το ΔΝΤ υιοθετούσε τις ίδιες υποθέσεις και καταρτίζαμε κοινή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», είπε.

Για τη συμμετοχή στο QE ανέφερε πως «είναι σημαντική και επιθυμητή», αλλά είναι μια απόφαση που θα λάβει η ανεξάρτητη ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ πρέπει να επανεξετάσει τα δεδομένα», είπε σχετικά.

Κατά τον υπουργό το Eurogroup έδωσε σαφήνεια στο μέτωπο του μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, στο μέτωπο της ανάπτυξης και στις παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Στο σημείο αυτό εξέφρασε την άποψη πως μια επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων μεταξύ 12 – 15 ετών θα μπορούσε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ