Αλλάζει το στάτους των με απόφαση από το Εφετείο Αθηνών.

Σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα με αποτέλεσμα ασφαλισμένη με χρέος 86.000 ευρώ στον να λάβει τελικά σύνταξη.

Η συνταξιούχος, με προσφυγή της στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επικαλέστηκε τη δεινή οικονομική της κατάσταση και τα προβλήματα υγείας της και ζήτησε να λάβει σύνταξη έστω και με υπολογισμό λιγότερων ετών ασφάλισης, άλλως να καταβάλει την οφειλή της σε δόσεις ή έστω να της χορηγηθεί σύνταξη για τα έτη που θεωρείτο ότι έχει καταβάλει εισφορές.

Η προσφυγή της συνταξιούχου έγινε δεκτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (με την υπ’ αριθ. 16015/2020 απόφασή του) και υποχρέωσε τον ΕΦΚΑ να καταβάλλει κανονικά τη σύνταξή της.

Ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση, όμως με την απόφαση υπ’ αριθμόν 2309/2022 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης απορρίφθηκε. Ετσι επιβλήθηκε στον ΕΦΚΑ να καλύψει ακόμη και τα δικαστικά έξοδα της συνταξιούχου!
Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες συνταξιούχους

Όπως εξήγσε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος στο OPEN πριν από λίγες ημέρες, η απόφαση αυτή αφορά περίπου 300.000 άτομα που μέχρι στιγμής ήταν «παγιδευμένα» και δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να λάβουν σύνταξη.

Μέχρι τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούσαν περισσότερα από 20.000 ευρώ στο ταμείο τους δεν θα μπορούσαν να βγάλουν ποτέ σύνταξη αν δεν πλήρωναν τα επιπλέον χρέη.