Όπως γίνεται γνωστό,  δωρεάν ιδιωτικά θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται οι ασθενείς στα δημόσια .

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, το υπουργείο Υγείας σε μία προσπάθεια να «ανασάνει» το ΕΚΑΒ από τα χιλιάδες περιστατικά που αναγκάζεται να μεταφέρει χωρίς να είναι επείγοντα, προχωρά σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τη μίσθωση ασθενοφόρων που αναλαμβάνουν ορισμένες από τις μεταφορές των ασθενών.

Ειδικότερα από δω και στο εξής τα εξιτήρια των ασθενών και η μεταφορά τους στο σπίτι όταν δεν είναι περιπατητικοί, θα γίνονται με ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία μισθώνει για τα της Αττικής η 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς που έπαιρναν εξιτήριο είτε έπρεπε να περιμένουν ακόμη και δύο μέρες μέχρι να ελευθερωθεί ασθενοφόρο για να τους παραλάβει, είτε αναγκάζονταν και πλήρωναν ιδιωτικά ασθενοφόρα από την τσέπη τους.

Το κόστος για τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα καταβάλει πλέον η 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα αναλάβουν επίσης να μεταφέρουν ασθενείς για επανεξέταση σε δημόσια νοσοκομεία όταν δεν είναι περιπατητικοί.

Τον σχετικό συντονισμό αναλαμβάνουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Παρότι αρχικά έπρεπε το ΕΚΑΒ να συντονίζει και τις μεταφορές με τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, έπειτα από παρέμβαση της Διοίκησης του φορέα και με απόφαση του υπουργείου Υγείας, τις μεταφορές των ασθενών θα οργανώνουν οι Διοικήσεις των .

Πάντως η σύμβαση με ιδιωτικές εταιρείες δεν επελέγη τυχαία. Το ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα που σήμερα εξυπηρετούν τους κατοίκους της Αττικής «πνίγονται» στην κυριολεξία από τα χιλιάδες περιστατικά που αναλαμβάνουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καθυστερήσεις για να φθάσει ένα ασθενοφόρο σε επείγον περιστατικό κατά μέσο όρο είναι τα 50 λεπτά ενώ συχνά ξεπερνά και τη μία ώρα.

Και αυτό επειδή περίπου 7 ασθενοφόρα στο Λεκανοπέδιο αφιερώνονται μόνο για τη μεταφορά ασθενών από το νοσοκομείο στο σπίτι μετά το εξιτήριο, είτε για επανεξέταση που πρέπει να κάνουν ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί.

Καθημερινά περίπου 50 ασθενείς μεταφέρονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα σπίτια τους από το ΕΣΥ, ενώ συνολικά τα αιτήματα ξεπερνούν τα 200. Όσοι δεν προλαβαίνουν να μεταφερθούν είτε πληρώνουν ιδιωτικό ασθενοφόρο από την τσέπη τους, είτε περιμένουν στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν.

Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που θα απαλλαγούν από μεταφορές ασθενών στις οικίες τους θα αξιοποιηθούν για τα επείγοντα περιστατικά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τις ημέρες της πανδημίας, το ΕΚΑΒ εκτός από τα επείγοντα είχε αναλάβει και τα περιστατικά covid και τις διανοσοκομειακές διακομιδές αλλά και τα εξιτήρια των ασθενών.

Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων για την εξυπηρέτηση δευτερογενών διακομιδών (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητας της 1ης Υ.Πε. θα διαρκέσει έως και τις 15/05/2022 με δυνατότητα παράτασης.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, η Υγειονομική Περιφέρεια θα καταβάλει από 45 έως 70 ευρώ ανάλογα την περιοχή και την υπηρεσία. Να τονισθεί ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να καταβάλουν κανένα τίμημα για τη μεταφορά τους.