Άσχημη είναι η κατάσταση στο μέτωπο της στην Αττική που καίει ανεξέλεγκτα από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Λίγο μετά τις 11:30 εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 για εκκένωση σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Μαλακάσα.

Παράλληλά υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στο Κρυονέρι όπου ακούγονται και εκρήξεις.

Το πρώτο μήνυμα εστάλη για την περιοχή της Μαλακάσας και τον οικισμό Σφενδάλη για τους οποίους ζητείται εκκένωση προς Ωρωπό, μέσω Λεωφόρου Αθηνών-Ωρωπού.

Το δεύτερο μήνυμα αφορούσε Πολυδένδρι και Καπανδρίτι όπου δόθηκε η οδηγία για εκκένωση προς Βαρνάβα-Νέα_Μάκρη από Επαρχιακή Οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου.

Οι πυροσβέστες έχουν παράλληλα να διαχειριστούν και μια μεγάλη αναζωπύρωση στο Κρυονέρι όπου ακούγονται και εκρήξεις.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό λίγο νωρίτερα φλόγες μπήκαν και μέσα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία όπου υπάρχει μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τα βενζινάδικα που υπάρχουν στην περιοχή.

Η φωτιά έχει φουντώσει και κατακαίει τα πάντα μέσα στον οικισμό, ο οποίος έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους ενώ η περιοχή έχει πνιγεί στους μαύρους και λευκούς πυκνούς καπνού.

Πρόβλημα υπάρχει και στις Αφίδνες όπου καίγεται εργοστάσιο που βρίσκεται στον παράδρομο των διοδίων καθώς το κτήριο έχει αρχίσει και καταρρέει από τις φλόγες. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται εκεί ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει από νωρίς για ενίσχυση των ανέμων που μπορεί κατά τόπους να φτάσουν έως και τα 8 μποφόρ λόγω ενός καναλισμού στον Κορινθιακό Κόλπο.

Κρίσιμη η κατάσταση για το δίκτυο ηλεκτροδότησης όσο η φωτιά απειλεί σημαντικές εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ
Στις περιοχές που πλήττονται από την πυρκαγιά, στις οποίες έχουν εφαρμοστεί σχέδια εκκένωσης από χθες, εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτήν την ώρα.

Ωστόσο η κατάσταση για το δίκτυο ηλεκτροδότησης παραμένει κρίσιμη όσο η φωτιά απειλεί σημαντικές εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ από τις οποίες εξαρτάται η ασφαλής τροφοδοσία της Αττικής.

Χωρίς ρεύμα, λόγω της καταστροφής του δικτύου από τις πυρκαγιές, ήταν το πρωί της Παρασκευής η Ιπποκράτειος πολιτεία, τμήμα της Μαλακάσας, των Αφιδνών, του Αγίου Στεφάνου, ένα τμήμα στο Πολυδένδρι, το αντλιοστάσιο Κρυονερίου και τα βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Αντίστοιχα στην Εύβοια οι διακοπές είναι στις περιοχές Κεχριές, Λίμνη, Δάφνη, Μουρτιάς, Σηπιάδα, Χρόνια ενώ στην Πελοπόννησο σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί.

Στην Αττική η προσπάθεια που έγινε να προστατευθούν οι βασικές υποδομές (Κέντρο Υπερυψυλής Τάσης Αγ.Στεφάνου), από το οποίο εξαρτάται η ασφαλής ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας απέδωσε χθες, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί η εφαρμογή του προγράμματος κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση προκειμένου να αποφευχθεί γενική διακοπή. Ωστόσο η σημερινή ημέρα, με τα υψηλά φορτία λόγω της ζέστης και τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές παραμένει δύσκολη. Χθες βγήκαν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες η Γραμμή Μεταφοράς Λάρυμνας (400kV) και η ΓΜ Οινοφύτων (150kV) οι οποίες ωστόσο επανήλθαν σε λειτουργία.