Σε «εφιάλτη»  έχει μετατραπεί και φέτος η . Από τις περιοχές της Αθήνας ξεχωρίζουν το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός, το Μετς, το Γουδή, τα Εξάρχεια, η Δάφνη, και το Κουκάκι.

Σύμφωνα με το news247, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι ίσως είναι η πιό δύσκολη περίοδος, καθώς η προσφορά είναι μικρή, ενώ η ζήτηση πολύ μεγάλη.

Η ολοένα και μικρότερη προσφορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έκρηξη του τουρισμού στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν τη βραχυχρόνια μίσθωση που μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα από την αξιοποίηση του ακινήτου τους.

Αυτή η αναντιστοιχία στην αγορά (λίγα διαθέσιμα διαμερίσματα, ιδανικά για φοιτητές, με μεγάλη ζήτηση) έχει ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που έτσι και αλλιώς λόγω της ανόδου του real estate στην Αττική οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα.

Η κατάσταση δεν είναι μόνο άσπρη – μαύρη φυσικά. Λύσεις μπορεί να υπάρξουν, όπως η συγκατοίκηση ή η διαμονή στα ολοένα και περισσότερα πλέον (όπως και σε άλλες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Λάρισα) κτίρια φοιτητικών κατοικιών από ιδιωτικές εταιρείες.

Για την πληθώρα των φοιτητών και των οικογενειών τους όμως τα υψηλά ενοίκια σε Αθήνα και Πειραιά αποτελούν “βραχνά”.
Πού κινούνται οι τιμές ενοικίασης για διαμερίσματα σε Αθήνα και Πειραιά

Οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας (που ενδιαφέρει πολλούς φοιτητές λόγω εγγύτητας των σχολών τους) εμφανίζουν τάσεις σημαντικής ανόδου. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 5,80%, με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 9,52% ευρώ ανά τ.μ., συγκριτικά με τα 9,00 ευρώ ανά τ.μ., το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Από τις περιοχές της Αθήνας με τα υψηλότερα ενοίκια για φοιτητικές κατοικίες ξεχωρίζουν το Κολωνάκι, ο Λυκαβηττός, το Μετς, το Γουδή, τα Εξάρχεια, η Δάφνη, και το Κουκάκι.

Στον αντίποδα, οι φθηνότερες τιμές εντοπίζονται σε περιοχές όπως η Κυψέλη και ο άξονας Αχαρνών – Πατησίων.

Έξω από το κέντρο της πόλης, οι τάσεις δείχνουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα ενοίκια των διαμερισμάτων. Οπότε η λύση της εύρεσης σπιτιού σε περιοχές που βρίσκονται αρκετά πιο μακριά από τη σχολή (αλλά με καλή πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς) γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Οι τιμές των ενοικιών ειδικά στα Βόρεια και τα Νότια Προάστια έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες αυξήσεις το 2023. Ειδικά στα Νότια Προάστια η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό έχει εκτοξεύσεις τις αξίες του real estate. Όσο απομακρύνεται κανείς από το Ελληνικό, τόσο χαμηλότερες τιμές ενοικίων μπορεί να βρει.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας στα Βόρεια Προάστια παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 6,70%, με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 10,67 ευρώ ανά τ.μ., συγκριτικά με τα 10,00 ευρώ ανά τ.μ., το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Αντίστοιχα, στα Νότια Προάστια της Αθήνας το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 6,80%, με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 11,30 ευρώ ανά τ.μ., συγκριτικά με τα 10,58 ευρώ ανά τ.μ., το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας, όπου υπάρχει σημαντική ζήτηση για φοιτητική κατοικία, λόγω των σχολών που βρίσκονται εκεί, οι αυξήσεις στα ενοίκια το 2023 είνα πιο λελογισμένες. Ωστόσο και εκεί βαίνουν αυξανόμενα. Η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας εκεί παρουσιάζει το δεύτερο τρίμηνο του 2023 αύξηση της τάξεως του 4,40%, με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 7,63 ευρώ ανά τ.μ., συγκριτικά με τα 7,31 ευρώ ανά τ.μ., το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ιδιαίτερη είναι η κατάσταση και στην αγορά κατοικίας του Πειραιά. Η περιοχή που μέχρι λίγα χρόνια πριν ήταν συνυφασμένη με το λιμάνι, πλέον έχει μετατραπεί σε hot spot του real estate. Οι νέες μεγάλες υποδομές στον Πειραιά (όπως η επέκταση του Μετρό) και η άνοδος του τουρισμού έχουν δώσει νέα δυναμική στο κέντρο της πόλης: αύξηση της ζήτησης για διαμερίσματα προς ενοικίαση, νεόδμητες κατοικίες, βραχυχρόνια μίσθωση.

Στα πλαίσια αυτά η φοιτητική κατοικία αποτελεί δύσκολο εγχείρημα στον Πειραιά. Ενδεικτικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας στον Πειραιά παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 5,00%, με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 8,75 ευρώ ανά τ.μ., συγκριτικά με τα 8,33 ευρώ ανά τ.μ., το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Για όσους σπουδάζουν στον Πειραιά, μια καλή εναλλακτική (από άποψης ενοικίων) είναι οι περιοχές γύρω από το κέντρο του Πειραιά. Η Νίκαια παρουσιάζει για παράδειγμα χαμηλότερες ζητούμενες τιμές, ενώ ευκαιρίες μπορεί να παρουσιαθούν και στην ευρύτερη περιοχή των προαστίων του Πειραιά. Και εκεί όμως οι αυξήσεις στα ενοίκια συνεχίζονται και το 2023, με μικρότερο όμως ρυθμό. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας στα Προάστια του Πειραιά παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 4,70%, με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 7,14 ευρώ ανά τ.μ., συγκριτικά με τα 6,82 ευρώ ανά τ.μ., το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Από τι επηρεάζεται το ύψος του ενοικίου για φοιτητική κατοικία;

Οι παράγοντες είναι πολλοί και σε πολλά σημεία δε διαφέρουν ιδιαίτερα από την περίπτωση αναζήτησης κατοικίας προς ενοικίαση από μια οικογένεια. Υπάρχουν όμως μερικές ιδιαιτερότητες.

Ο όροφος που βρίσκεται το διαμέρισμα επηρεάζει το ζητούμενο ενοίκιο (όσο πιό ψηλά, τόσο πιό υψηλό).

Σημαντικός παράγοντας είναι η παλαιότητα του κτιρίου (όσο πιό παλιό, τόσο πιο οικονομικό) και αν είναι επιπλωμένο ή όχι.

Ο αριθμός των δωματίων επίσης επηρεάζει την τιμή. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια ενοικιάζεται πιό ακριβά, καθώς μπορεί να στεγάσει (μέσω συγκατοίκησης) δύο φοιτητές.

Τέλος, η περιοχή που βρίσκεται το διαμέρισμα παίζει επίσης μεγάλο ρόλο, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε σταθμούς μετρό, μέσω των οποίων οι φοιτητές μπορούν να φτάνουν εύκολα και γρήγορα στις σχολές τους.
Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος βοηθός στην αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

Γενικά, πρέπει να ανοίξετε λίγο τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της κατάστασης. Ναι, το ιδανικό είναι να βρεθεί το πιό κατάλληλο σπίτι για το παιδί σας, στην πιό κοντινή απόσταση από τη σχολή του, με το χαμηλότερο δυνατό ενοίκιο.

Όμως, συνήθως τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα. Μερικές κατευθύνσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν στην εύρεση φοιτητικής κατοικίας είναι οι παρακάτω:

πλέον το μετρό έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Μην περιορίζετε την αναζήτηση στην περιοχή γύρω από τη σχολή του παιδιού σας
υπάρχει και η λύση της συγκατοίκησης. Μπορεί το τελικό ενοίκιο για το διαμέρισμα να ειναι υψηλότερο αλλά επιμερίζεται ανάλογα στα άτομα που θα διαμείνουν. Δηλαδή το κόστος ανά φοιτητή είναι μικρότερο (και φυσικά μπορεί να βρείτε διαμερίσματα σε καλύτερη κατάσταση)
σκεφθείτε και τις λύσεις των σύγχρονων κτιρίων φοιτητικών κατοικιών από ιδιωτικές εταιρείες. Ήδη υπάρχουν πολλές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Το μηνιαίο κόστος είναι μεγαλύτερο αλλά περιλαμβάνει τα πάντα: από ενοίκιο και όλα τα έξοδα λειτουργίας του σπιτιού μέχρι τα έπιπλα. Επιπλέον, η ασφάλεια είναι μεγαλύτερη καθώς συνήθως τα κτίρια αυτά έχουν αυξημένες παροχές ασφαλείας (φύλαξη, κάμερες, κλπ.)

Σε κάθε περίπτωση, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μάλιστα,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), λίγο πριν το άνοιγμα των σχολών, εξέδωσε έναν οδηγό επιβίωσης.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι παρακάτω:

Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει.
Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.