: 18% αυξήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Βρετανία χθες, καθώς δεν έγινε η αυξημένη προσφορά από τη Ρωσία.

Ποιά η τιμή του

Χθες, έγινε η δημοπρασία για την παροχή , και σε αυτήν εστίασαν την προσοχή τους οι αγορές ως ένδειξη για την αύξηση των ποσοτήτων του. Ωστόσο δεν έγινε μία αύξηση της προσφοράς από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία ή από την Πολωνία.

«Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας ήταν, αντίστοιχα με αυτά του προηγούμενου μήνα, επομένως να περιμένετε τις ίδιες ροές τον Νοέμβριο», δήλωσε εκπρόσωπος συμβουλευτικής εταιρείας.

Η τιμή αναφοράς του αερίου για την Ευρώπη – το ολλανδικό TFF – εκτινάχθηκε το μεσημέρι 17,7% στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να υποχωρήσει το απόγευμα κοντά στα 95 ευρώ.

Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι μπορεί να παραδοθούν επιπλέον ποσότητες αερίου στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει μία αύξηση – ρεκόρ των τιμών του που απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας της από την πανδημία.

Η Μόσχα έχει επικριθεί ότι δεν επιτρέπει πρόσθετη ροή αερίου για να επιταχύνει την έναρξη του αγωγού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα διοχετεύει αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Πούτιν τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η Gazprom έχει υπερβεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της για παράδοση αερίου σε πελάτες της στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Financial Times