: Η πτώση από τις 26 Σεπτεμβρίου όταν η τιμή ήταν στα 192,7€/MWH, φτάνει το 97,4%.

Ειδικότερα, η πορεία αποκλιμάκωσης σημαίνει λιγότερα χρήματα για κρατικές παρεμβάσεις και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και τις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανακοινωθούν οι για τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ», υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μην απαιτηθεί επιδότηση για το φυσικό αέριο το Νοέμβριο, εφόσον η μέση τιμή χονδρικής πέσει τελικά κάτω από τα 120 – 110 ευρώ η μεγαβατώρα, όριο που τέθηκε ως «ανεκτό» όριο λιανικής τιμής για τον Οκτώβριο.

Η επιδότηση για τον Οκτώβριο, όταν ο μέσος όρος της χρηματιστηριακής τιμής διαμορφώθηκε στα 205,5€/MWH, έφτασε στα 90€/MWH και έτσι η τιμή λιανικής για τους καταναλωτές έκλεισε στα 0,11€/KWH.

Πριν το Σαββατοκύριακο η μέση τιμή χονδρικής Νοεμβρίου κυμαίνονταν κοντά στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα. Εφόσον η βουτιά κάτω από τα 100 ευρώ συνεχιστεί τα επόμενα 24ωρα και η μέση τιμή κλείσει κάτω από τα 110-120€/MWH, τότε δεν αναμένεται να υπάρξει επιδότηση για τον Νοέμβριο στο φυσικό αέριο, αφού η τιμή θα έχει πέσει από μόνη της σε προσιτά επίπεδα.

Αν κινηθεί το καύσιμο πάνω από αυτό το όριο, οι κρατικές εκπτώσεις θα ενεργοποιηθούν, μοντέλο που αναμένεται να αποτελέσει οδικό χάρτη και για τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως «οι επιδοτήσεις θα υπάρχουν όσο υπάρχει ανάγκη» και πως αυτή τη στιγμή οι τιμές ενέργειας είναι «οριακά πολύ ψηλές έτσι ώστε να χρειάζεται μια ενίσχυση των πολιτών».

Στην ουσία ο κ. Γεραπετρίτης άφησε να εννοηθεί ότι αν συνεχίσουν να ξεφουσκώνουν οι τιμές και φτάσουν σε προσιτά επίπεδα – στο ύψος που φτάνουν στον καταναλωτή μετά τις κρατικές εκπτώσεις τους προηγούμενους μήνες – τότε οι επιδοτήσεις δεν θα χρειάζονται.

Σε αυτό το κάδρο φαίνεται να έχει μπει από το κυβερνητικό επιτελείο το φυσικό αέριο. Και αυτό γιατί η τιμή στο TTF αυτή τη στιγμή θα δικαιολογούσε μια τέτοια κίνηση. Αν δηλαδή συνεχίσει να κινείται στην περιοχή των 100 ευρώ, τότε το κόστος στον καταναλωτή δεν θα ξεπερνούσε τα 11 λεπτά η κιλοβατώρα.

Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις στο

Για το ρεύμα, οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι κινούνται από τα 0,35-0,47€/KWH, χαμηλότερες κατά 30-38% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Ο κυβερνητικός στόχος παραμένει τα τιμολόγια που θα φτάνουν στην πλειοψηφία των καταναλωτών να είναι της τάξης των 15 έως 19 λεπτών για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, συνεπώς οι επιδοτήσεις θα κινηθούν στην περιοχή των 0,20-0,25€/KWH.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κρατικές εκπτώσεις για τον Οκτώβριο ήταν για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης στα 43,6€/KWH, με το σύνολο των επιδοτήσεων ρεύματος για τον τρέχοντα μήνα να φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου το 1 δισ να αντλείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πλέον η ενίσχυση αναμένεται σημαντικά χαμηλότερη για το ίδιο αποτέλεσμα.

Στην ηλεκτρική ενέργεια δεν υπάρχει καμία σκέψη απόσυρσης των επιδοτήσεων, με το νέο σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο να χρηματοδοτεί μέσω του ΤΕΜ το σύνολο πλέον των κρατικών εκπτώσεων στους λογαριασμούς.