Τρόμος με την εκτίναξη των του . Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ροές μέσω του αγωγού, μιας σημαντικής οδού για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, σταμάτησαν μετά από πτώση της ροής το Σάββατο.

Η ευρωπαϊκή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε άνοδο 8% στα 159 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Από την αρχή του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 796%.

Το συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο κερδίζει 8% στα 158 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με αναλυτές σε μια περίοδο που το φθηναίνει στις ΗΠΑ, φθηναίνει στην Ασία, υπάρχει άφθονο στις ρωσικές αποθήκες, παρόλα αυτά ακριβαίνει στις ευρωπαϊκές αγορές. Κατά τους ίδιους, για την κατάσταση στην Ευρώπη ευθύνεται η Ρωσία.

Συντηρώντας το κλίμα έντασης με την ΕΕ μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας, το Κρεμλίνο κρατά τις ανησυχίες των ευρωπαίων traders και παρόχων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε υψηλά επίπεδα ωθώντας τις τιμές στις αγορές όλο και υψηλότερα.

Όσο τα υφιστάμενα δίκτυα που περνούν από Λευκορωσία και Ουκρανία δείχνουν επισφαλή και αναξιόπιστα, τόσο αυξάνεται η πίεση να δεχθεί η ΕΕ την «ασφάλεια» που το Κρεμλίνο λέει ότι μπορεί να προσφέρει μέσω του Nord Stream 2.

Και μπορεί η ΕΕ να προωθεί την ιδέα ότι οι από κοινού παραγγελίες φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη μπορούν να δώσουν καλύτερη διαπραγματευτική δύναμη έναντι της Ρωσίας και να οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές, ωστόσο όσο η ΕΕ δεν έχει σοβαρές εναλλακτικές επιλογές για την προμήθεια φυσικού αερίου της, τόσο θα είναι έρμαιο των επιλογών της Μόσχας.