: Η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα στην απορρόφηση κατ’ ελάχιστον του 15% του κόστους προμήθειας στο φυσικό αέριο.

Ποιοί «καίγονται» από τις ανατιμήσεις

Όπως αναφέρει το Newsbomb και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οικιακοί καταναλωτές θα προμηθεύονται πλέον το , τουλάχιστον 15% φθηνότερα και η εταιρεία θα αποδώσει την έκπτωση αυτή στο σύνολο των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών της.

Αυτή η στήριξη είναι μεν σημαντική για τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά είναι ισχνή σε σχέση με το κόστος που θα κληθούν να σηκώσουν στη χειμερινή περίοδο .

Κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό καταναλώνει ανά έτος 9000KWh φυσικού αερίου, εκ των οποίων το 60% στο τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου. Στην περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021 το μέσο νοικοκυριό κατέβαλε 250 ευρώ περίπου για φυσικό αέριο. Εφέτος, και εφόσον οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, το μέσο νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει 1.000 ευρώ περίπου, μονών για το διάστημα από το Δεκέμβριο έως το Φεβρουάριο.

Εάν το νοικοκυριό δικαιούται θα μπορέσει να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων. Αλλά τί περιμένει όσους δεν δικαιούνται το επίδομα;

Η έκπτωση που θα χορηγήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα μειώσει το λογαριασμό αυτό κατά 150 ευρώ περίπου στα 850 ευρώ, αλλά και πάλι θα είναι 240% αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Ποιο είναι το κακό σενάριο ; Πως υπάρχουν οικιακοί καταναλωτές που δεν είναι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι ανήκουν σε παρόχους φυσικού αερίου που δεν είναι πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αυτοί δεν θα λάβουν την έκπτωση 15% που ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Για αυτούς το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου θα είναι αυξημένο κατά 300% σε σχέση με πέρυσι.