Ποιά αναμένεται να είναι τα νέα μέτρα στήριξης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης από το βήμα της ΔΕΘ, στην ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, θα ανακοινώσει , σύμφωνα με πληροφορίες,  . Στο τραπέζι είναι ήδη και η , καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως λάδι και ζάχαρη, από τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, πάντως, για τους συνταξιούχους, οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού, παρόμοιου με εκείνο που είχε μοιραστεί και πριν το Πάσχα του 2023, σε όσους δεν πήραν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Το ποσό που θα δοθεί εξετάζεται να είναι 250-300 ευρώ.

Το βοήθημα θα δοθεί πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα.

Έρχεται δύσκολος χειμώνας: Νέες ανατιμήσεις από Σεπτέμβριο

Και άλλες αυξήσεις στα ράφια θα δουν οι καταναλωτές από τον Σεπτέμβριο σε βασικά προϊόντα, και ενώ ήδη έχουν μειώσει την κατανάλωση και έχουν περιορίσει τα ψώνια. Στα σούπερ μάρκετ τα καλάθια φτάνουν στα ταμεία με τα απολύτως απαραίτητα και, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιδιώκει να κατευνάσει την κατάσταση μοιράζοντας Market Pass και Youth Pass, επιμένοντας να μη μειώνει τον ΦΠΑ.

Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει σταδιακά, αφού εάν δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, από τον Δεκέμβριο, οι πολίτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού τα μέτρα και οι επιδοτήσεις θα «κοπούν» από το τέλος της χρονιάς. Κάτι, που ήταν άλλωστε και οδηγία της Κομισιόν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η κατάσταση έχει σχεδόν προκαθοριστεί για τους επόμενους μήνες, όπως και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να μπει «ανάχωμα» στην ακρίβεια. Ανάμεσα σε αυτά, το Market Pass, που ο πρώτος γύρος έδειξε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια, παρά μόνο να δώσει μια ελάχιστη στήριξη, αλλά και το Youth Pass σε νέους, που όμως δεν προβλέπει αγορές βασικών προϊόντων, αλλά πολιτισμό και τουρισμό.

Πιο αναλυτικά, τα βασικά προϊόντα στα οποία θα γίνουν ανατιμήσεις αμέσως μετά τις διακοπές, περιλαμβάνουν τη ζάχαρη, η οποία από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2023 είχε αύξηση της τάξης του 64%! Επίσης, το ελαιόλαδο που αναμένεται σε λίγες μέρες να «πετάξει» στα 10 ευρώ το κιλό, με αύξηση συνολική στο 50%. Τη λίστα συμπληρώνουν οι πατάτες, το αλεύρι, τα δημητριακά και το ψωμί.

Συγκεκριμένα για το ελαιόλαδο, εκφράζονται ακόμα μεγαλύτεροι φόβοι για ελλείψεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι αυξήσεις αυτές θα γίνουν σταδιακά αντιληπτές από τους καταναλωτές μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.