: Οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τις δόσεις για τον και τον , είτε ξεχωριστά, είτε πολλές ταυτόχρονα κάθε μήνα.

Τι θα πληρώνουν οι

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, όσα έχουν ανακοινωθεί, αλλά και από όσα αποκαλύπτονται από την έκθεση των θεσμών για την 10η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, προκύπτει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα δόσεων και πληρωμών προς την εφορία που ξεκάνει από τον επόμενο μήνα και θα διαρκέσει μέχρι και το… τέλος του 2022. Έτος, μέσα στο όποιο θα πρέπει να πληρωθούν ή να ρυθμιστούν και τα χρέη που ανεστάλησαν λήγω του κορονοϊού αλλά και να επιστραφεί μέρος των κρατικών δάνειων που δόθηκαν μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα:

Οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουλίου για να υποβάλουν τη τους δήλωση και να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο 2022. Όμως δίνεται και η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης έως το τέλος Αυγούστου, όμως σε αυτή την περίπτωση ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 7 δόσεις, από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο του 2022, εκ των οποίων η πρώτη δόση του Αυγούστου θα είναι διπλή.

Από Σεπτέμβριο του 2021 και έως Φεβρουάριο 2022 θα καταβληθούν και οι 6 δόσεις (2021) που θα υπολογιστεί με βάση τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες.

Από το Μάρτιο του 2022 έως Δεκέμβριο 2022 θα καταβληθεί (χωρίς ανάσα) ο του 2022 που θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και με την κυβέρνηση να επιδιώκει μια μεσοσταθμική μείωση του φόρου ακινήτων κατά 8%. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές έχει ολοκληρωθεί. Όμως οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα ενεργοποιηθούν το 2022 τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ (από τον ερχόμενο Μάρτιο) όσο και για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.λπ.). Ειδικά για τις μεταβιβάσεις και τα δημοτικά τελη οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την 1/1/2022

Την ερχόμενη άνοιξη ή το αργότερο, μέσα στο επόμενο καλοκαίρι, θα ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής των επόμενων , με τον φόρο εισοδήματος να καταβάλλεται είτε σε 3 διμηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει κανονικά η νομοθεσία, είτε σε 8 μήνες όπως γίνεται τα 2 τελευταία χρόνια λόγο κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση οι δόσεις θα φτάνουν (η και θα ξεπερνούν) το τέλος του 2022.

Το πρώτο βήμα υλοποίησης του «φιλόδοξου» αυτού του σχεδίου είναι η ανακοίνωση αντικειμενικών τιμών σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας, όπου σήμερα δεν ισχύει το σύστημα των τιμών αυτών. Το δεύτερο βήμα θα είναι η αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών ζώνης σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας όπου ήδη ισχύει το σύστημα των τιμών αυτών, ώστε να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς. Για αυτό θα χρειαστούν περίπου 5 μήνες.

Σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες στην έκθεση των θεσμών αναφέρεται πως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών και η επέκταση του συστήματος εφαρμογής τους «έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95% Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Η εκκαθάριση του θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022, με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».