Το Σάββατο 29 Απριλίου η για το 2023 στους προσωπικούς λογαριασμούς 7 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στην ψηφιακή πύλη myAADE, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Κυριακή 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με το ΙΝ, με την ο οποίος συνολικά ανέρχεται σε 2,25 δις. ευρώ και εξοφλείται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου.

Λίγο πριν τα ραβασάκια του φόρου ακινήτων «χτυπήσουν την πόρτα» των ιδιοκτητών ακινήτων ο «Ο.Τ.» δίνει απαντήσεις σε 10 βασικά ερωτήματα των φορολογούμενων.

Πότε θα έρθουν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ;
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο myAADE από το Σάββατο 29 Απριλίου 2023. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Απριλίου.

Πού θα βρω το εκκαθαριστικό;
Στην ψηφιακή πύλη myAADE ακολουθώντας τα εξής βήματα:
-Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
-Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
-Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
-Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
-Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.
Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Σε πόσες δόσεις θα πρέπει να εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ;
Εξοφλείται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση μέχρι πότε θα πρέπει να πληρωθεί;
Μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

Αν πληρώσω το φόρο εφάπαξ θα έχω έκπτωση;
Όχι. Δεν προβλέπεται έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ.

Αν στο εκκαθαριστικό διαπιστώσω λάθη στα στοιχεία των ακινήτων θα μπορέσω να τα διορθώσω;
Ναι. Η ΑΑΔΕ μετά την ανάρτηση τω εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει ξανά την πλατφόρμα του Ε9 έτους 2023 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν κάποιο λάθος ή παράλειψη στα στοιχεία των ακινήτων τους που ενδεχομένως «φούσκωσαν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν υποβάλλοντας εμπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2023 ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Δεν έχω υποβάλει μέχρι στιγμής φορολογική δήλωση αλλά γνωρίζω ότι θα έχω επιστροφή φόρου εισοδήματος. Η Εφορία θα μου επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούμαι ή θα μου συμψηφίσει την επιστροφή του φόρου εισοδήματος με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ;
Η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ανατρέπει το σκηνικό των επιστροφών φόρου εισοδήματος καθώς από την επόμενη εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα συμψηφίζει τις επιστροφές με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από τη δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ έχουν δυο επιλογές:

-Να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους μέχρι αύριο Τετάρτη 26/4. Επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28 Απριλίου σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι αύριο Τετάρτη. Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

-Να περιμένουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής του ΕΝΦΙΑ;
Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν το φόρο σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το ποσό:
-Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση.
-Σε 12 άτοκες δόσεις εξοφλώντας την οφειλή με πιστωτική κάρτα.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ;
Μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία. Ειδικότερα ο φόρος «κουρεύεται» στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

-Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο ακινήτων;
Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Επίσης πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ