: Οδηγός για τη διαδικασία εκτύπωσης των εκκαθαριστικών . Να μη πληρώσουν όσοι πήραν τα , πριν ελέγξουν πρώτα στο Taxisnet αν τους έγινε –ή όχι- ο συμψηφισμός με επιστροφές φόρου που δικαιούνται, καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εκκαθαριστικά

Από την Παρασκευή , 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν λάβει χρεωστικό φόρου, αλλά το δεν αποτυπώνει το πραγματικό ποσό που οφείλουν να πληρώσουν! Και αυτό γιατί το βράδυ του Σαββάτου έγιναν μαζικοί συμψηφισμοί με πιστωτικά υπόλοιπα που είχαν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Για τους «τυχερούς» που -μετά τους συμψηφισμούς- οφείλουν να πληρώσουν λιγότερα ή εξόφλησαν, το εκκαθαριστικό σημείωμα και η ανάλυση δόσεων εξακολουθεί να μη δείχνει καμία έκπτωση. Το πραγματικό ποσόν οφειλής αποκαλύπτεται μόνο εάν βγουν από το περιβάλλον υποβολής δηλώσεων Ε9 και , για να μπουν στον ατομικό λογαριασμό τους και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση, για να βρουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης».

Εκεί θα διαπιστώσουν εάν το ποσό καταβολής είναι ίδιο ή μικρότερο από όσα γράφει το εκκαθαριστικό τους. Αν δεν προσέξουν και σπεύσουν να πληρώσουν όσα αναγράφει το εκκαθαριστικό τους, τότε θα προκληθεί «διπλοπληρωμή» και υπερείσπραξη φόρων. Δηλαδή ενώ η ΑΑΔΕ «πάτσισε» τα χρέη της με τα χρέη τους, θα βρεθούν ξανά με πιστωτικά υπόλοιπα που θα τους χρωστά και θα πρέπει να τους συμψηφίσει στο μέλλον η εφορία.

Για όσους έγιναν ήδη οι συμψηφισμοί μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, αλλά διαπιστώνουν ότι δεν εξόφλησαν αλλά θα πληρώσουν υπόλοιπο οφειλής, πρέπει να αλλάξουν και οι δόσεις του που αναγράφουν τόσο το «δοσολόγιο» όσο και το εκκαθαριστικό, ώστε για μη βρεθούν εκτεθειμένοι.

Για παράδειγμα: αν το εκκαθαριστικό έδειξε να πληρωθεί 600 ευρώ σε 6 δόσεις των 100 και διπλή δόση 200 ευρώ τον Οκτώβριο, αλλά από συμψηφισμό πχ 400 ευρώ το χρέος μειώθηκε στα 200 ευρώ, τότε δεν θα πρέπει ο οφειλέτης να υποχρεώνεται να πληρώσει 200 ευρώ τον Οκτώβριο, γιατί έτσι εξοφλεί εφάπαξ και χάνει το δικαίωμα στις 6 δόσεις. Καινούργια εκκαθαριστικά πριν τον Οκτώβριο πρέπει να δείξουν «διπλή δόση» 67 ευρώ τον Οκτώβριο και άλλες 4 δόσεις των 33 ευρώ ως τον Φεβρουάριο. Η ΑΑΔΕ θα επιλύσει το ζήτημα, ώστε να μη καταστεί ληξιπρόθεσμος αν δεν πληρώσει 200 ευρώ τον Οκτώβριο.

Ακόμα χειρότερα, κάποιοι πιο «άτυχοι» διαπιστώνουν ακόμα ότι παραμένουν αμείωτες και οι «οφειλές εκτός ρύθμισης» αλλά και οι «επιστροφές φόρου» που δικαιούνται! Για αυτούς παραμένει η απορία αν και πότε θα γίνουν συμψηφισμοί ή τι πρέπει να πράξουν τελικά οι ίδιοι.

Ιδανικά θα πρέπει άμεσα ή μέχρι και την πληρωμή της α΄και β΄δόσης στα τέλη Οκτωβρίου, η ΑΑΔΕ να κάνει και για αυτούς τους σωστούς συμψηφισμούς. Θα το καταλάβουν ψάχνοντας στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα διαπιστώσουν αν οι «οφειλές εκτός ρύθμισης» παραμένουν στο ύψους του εκκαθαριστικού που εκδόθηκε, ή αν άλλαξε για να μπορέσουν να πληρώσουν ολιγότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το newmoney.gr.

Αν δεν γίνει ως τότε ο πολυπόθητος συμψηφισμός, με επιστροφές που δικαιούνται, οι λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους είναι:

α) να εξοφλήσουν μόνοι τους την οφειλή, οπότε το πιστωτικό υπόλοιπο θα παραμείνει άθικτο

β) να καταβάλουν μόνον την α΄και β΄δόση τον Οκτώβριο, αναμένοντας να τους γίνει συμψηφισμός τον Νοέμβριο, όπου θα αφαιρεθεί και η πληρωμή του Οκτωβρίου. Και τότε θα φανεί αν θα πληρώνουν λιγότερα τους επόμενους μήνες ή, αντιθέτως, αν εξόφλησαν και δικαιούνται τυχόν ξανά επιστροφής φόρου λόγω υπερείσπραξης.

γ) να σπεύσουν πριν τα τέλη Οκτωβρίου να αιτηθούν με e-mail από την εφορία να τους επιστραφεί ή να συμψηφιστεί το πιστωτικό ποσό που δικαιούνται.

Δικαιούχοι τέτοιας επιστροφής είναι ιδιοκτήτες που έχασαν ενοίκια «δια νόμου» λόγω του lockdown, όσοι πλήρωσαν φόρους στην καραντίνα αν και είχαν ανασταλεί, όσοι πήραν επιστροφή φόρου εισοδήματος ή είχαν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο πριν ψηφιστεί τον Ιούλιο η έκπτωση 2% του ποσού οφειλής. Για όλους αυτούς τα πιστωτικά υπόλοιπα εμφανίζονται σαν «επιστροφές φόρου» στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο Taxisnet.

Βήμα-βήμα η διαδικασία εκτύπωσης των εκκαθαριστικών

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν έως το τέλος Οκτωβρίου τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου), χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Φεβρουάριο.

Η σχετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, ορίζει:

«Eπανακαθορίζονται, ειδικά για το έτος 2020, οι προθεσμίες καταβολής των προβλεπόμενων δόσεων (έξι ισόποσες) του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής της πρώτης και της δεύτερης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2020 και καθεμιάς από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων επομένων μηνών».

Πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά του

Για να εκτυπώσουν το «ραβασάκι» οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1. Αρχικά θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ()
2. Εν συνεχεία θα πρέπει να κάνουν κλικ στην ενότητα MyTaxisnet «Ο λογαριασμός μου» .
3. Η εισαγωγή στον προσωπικό λογαριασμό γίνεται με κωδικούς του (username και password).
4. Μετά κάνουν κλικ στο «Εφαρμογές Taxisnet»
5. Πατούν στο «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και εν συνέχεια κάνουν κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.
6. Στην αριστερή στήλη θα πρέπει να αλλάξουν το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.
7. Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσουν τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020 pdf).
8. Για να δουν και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσουν στο εικονίδιο του εκτυπωτή, επάνω δεξιά.

Διαβάστε ακόμη: