Οι τιμές του και του καταγράφουν συνεχώς νέα υψηλά επίπεδα. Χθες, οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 20% μετά τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και την προσφυγή της Γαλλίας, που συνήθως εξάγει ρεύμα, σε εισαγωγές ρεύματος και τη χρήση πετρελαίου για να παραμείνουν τα φώτα αναμμένα.

Το αυξημένο κόστος προστίθεται, επίσης, στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχουν αναστατώσει ολόκληρους κλάδους, από των αυτοκινητοβιομηχανιών έως των ανεμογεννητριών. Και οι παραγωγοί τροφίμων αισθάνονται το σοκ καθώς αυξάνεται το κόστος των λιπασμάτων.

«Δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος που αποτελεί πρόβλημα τώρα, έχουμε και όλα αυτά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε αναλύτρια του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Columbia. «Το φαγητό και η θέρμανση είναι πολύ σημαντικά πράγματα. Σήμερα, πολύς κόσμος έχει πρόβλημα θέρμανσης, αλλά εσείς μπορεί να έχετε πρόβλημα με το φαγητό, επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ακριβά. Τα πάντα γίνονται αρκετά ακριβά».

Διακοπή λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων σε Γαλλία και Γερμανία

Η τιμή του γερμανικού ρεύματος για το επόμενο έτος εκτινάχθηκε έως 25%, ενώ του γαλλικού αυξήθηκε 26% καθώς οι διακοπές μίας σειράς πυρηνικών αντιδραστήρων είχαν τον αντίκτυπό τους, οδηγώντας στην επαναλειτουργία έξι ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με πετρέλαιο. Οι χαμηλές συναλλαγές λόγω της περιόδου διακοπών συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των τιμών.

Η κρατική γαλλική ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία, Electricite de France, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματούσε τη λειτουργία τεσσάρων αντιδραστήρων που αντιστοιχούν στο 10% της πυρηνικής δυναμικότητας της χώρας, πιέζοντας τα δίκτυα διανομής ρεύματος που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών στην Ευρώπη.

Περίπου το 30% της γαλλικής πυρηνικής δυναμικότητα θα είναι εκτός λειτουργίας στην αρχή του Ιανουαρίου, ενώ η Γερμανία κλείνει το 50% των δικών της αντιδραστήρων πριν το τέλος του έτους.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την EDF να ξαναρχίσει τη λειτουργία ορισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων νωρίτερα από ό,τι έχει προγραμματίσει.

Στα ύψη η τιμή του στην Ελλάδα – Ξεπέρασε τα 400 ευρώ/MWh

Την ίδια στιγμή «ταβάνι» έχουν χτυπήσει οι χονδρεμπορικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα οι οποίες ξεπέρασαν το ψυχολογικό φράγμα των 400 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η τιμή χονδρεμπορικής έσπασε κάθε ρεκόρ καθώς εκτοξεύτηκε στα 415,94 ευρώ/MWh (day ahead price), κάτι που σημαίνει πως από σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος θα αγοράζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για τους πελάτες τους στην προαναφερόμενη μέση τιμή.

Υπενθυμίζεται πως το ανοδικό ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτεί και το πανάκριβο που σημείωσε αύξηση 51% σε 10 μέρες και έφτασε την Τρίτη τα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν πριν από ένα χρόνο κινούνταν στα 17 ευρώ, δηλαδή στο ένα δέκατο των σημερινών τιμών.