Ερωτηματικά προκαλούν οι αναφορές του Κ. Μητσοτάκη

Ο κ. Σκρέτσος είπε πως «».

Υπενθυμίζουμε πως το ΑΣΕΠ  έβαλε φρένο στις κομματικές προσλήψεις στο δημόσιο, και καμία κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να τον καταργήσει, αν και πολλές φορές έχει επιχειρηθεί να παρακαμφθεί.

Για αυτό και οι επανειλημμένες αναφορές το τελευταίο διάστημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ΑΣΕΠ, στο οποίο αποδίδει εμμέσως πλην σαφώς καθυστερήσεις στη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ με νοσηλευτές, αλλά και με ιατρούς, προκάλεσαν απορίες.

Όπως αναφέρει το news 247, το ΑΣΕΠ δεν είναι αρμόδιο για τις προσλήψεις των ιατρών του ΕΣΥ. Δεν είχε αυτή την αρμοδότητα ούτε με το νόμο Πεπονή του 1994 και δεν την έχει ούτε με το νόμο 4765 του 2021, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου ο νόμος 4765/2021 δεν άλλαξε ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο, αλλά είχε κυρίως ως πολιτικό στόχο να “σβηστεί” το όνομα Πεπονή που συνέδεε αυτή τη μεταρρύθμιση με το ΠΑΣΟΚ.

Το NEWS 24/7 έθεσε επομένως στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Άκης Σκέρτσο, το ερώτημα εάν η επίρριψη ευθυνών στο ΑΣΕΠ για ζήτημα που είναι εκτός της αρμοδιότητας του, υποκρύπτει στοχοποίηση του Συμβουλίου και ειδικότερα εάν η κυβέρνηση σκοπεύει μετά τις εκλογές να προχωρήσει σε περαιτέρω “ψαλίδισμα” των αρμοδιοτήτων του.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το ΑΣΕΠ έχει αφαιρεθεί η αρμοδιότητα για τους διαγωνισμούς πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, επισημονικού προσωπικού των μη συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ΟΣΕ κλπ.

Σημειωτέον ότι κατάργηση του ΑΣΕΠ απαιτεί Συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει αρμοδιότητες.

Στο σχετικό ερώτημα  πάντως ο κ. Σκέρτσος απάντησε: “Κάθε άλλο. Αντίθετα έχουμε προγραμματική δέσμευση και στόχο να δυναμώσουμε το ΑΣΕΠ, ώστε οι προσλήψεις να εκτελούνται εντός επόμενου έτους. Να μην καθυστερούν δηλαδή, ώστε να καλύπτονται ανάγκες υπουργείων και φορέων”.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, τι εννοεί ως ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας δήλωσε: “Ενίσχυση σε προσωπικό του ΑΣΕΠ και με ψηφιακές υποδομές που θα βελτιωθούν. Διαδικασίες θωράκισης και αναβάθμισης πόρων και προσωπικού του ΑΣΕΠ στο πρόγραμμα που εντάσσεται στη μεταρρύθμιση του δημοσίου”.