: Από την αναβολή λόγω της πρότασης μομφής, στο σενάριο – έκπληξη για το ύψος του – Η πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που θα κατατεθεί σήμερα το μεσημέρι (26/03) στην Ολομέλεια της Βουλής, .

Σε κάθε περίπτωση, , ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, όπως είχε γνωστοποιήσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο δικηγόρος και εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, από την πλευρά του, προαναγγέλλει ανακοίνωση – «έκπληξη», ενώ, επεξηγεί πώς επηρεάζει τον λεγόμενο «πληθωρισμό των φτωχών», μιλώντας στο Newsbomb.

«Πιθανώς να επιβεβαιωθεί το σενάριο – έκπληξη για αποδοχές ύψους 840€»

Αρχικά, ο κ. Καρούζος τονίζει πως «πιστεύω ότι το ύψος του νέου κατώτατου μισθού θα είναι πάνω από 830€ μεικτά και μεταξύ 704€ – 710€ καθαρά. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί το σενάριο – έκπληξη για αποδοχές ύψους 840€.

Αν από την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζονται –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο– περίπου 600.000 μισθωτοί με πλήρη ή μερική απασχόληση, υπάρχουν άλλοι 1,5 εκατ. μισθωτοί οι οποίοι αμείβονται με μισθούς υψηλότερους από τον κατώτατο και δεν θα επηρεασθούν. Ακόμη κι αν αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό –δηλαδή, χωρίς κάποια κλαδική σύμβαση– η “οικειοθελής παροχή” του εργοδότη “τρώει” την αύξηση και τελικώς, ο μισθός μένει ίδιος».

Στη συνέχεια, εντοπίζει πως «ο πληθωρισμός τη διετία 2023 – 2024 στα τρόφιμα “έκλεισε” στο 24%, ενώ, η αύξηση που δόθηκε στον κατώτατο μισθό ήταν της τάξεως του 16%. Αυτό σημαίνει ότι ο περίφημος “πληθωρισμός των φτωχών” αφήνει μία ψαλίδα, η οποία δεν καλύφθηκε.

Ακόμη κι αν συνυπολογισθούν οι πρώτες αυξήσεις του 2022, τότε προκύπτουν τα εξής:

Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από το 2022 σωρευτικά μέχρι σήμερα 20% (από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ).
Ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει «τρέξει» με ρυθμό ύψους 24,4%.

Αν ο κατώτατος αυξηθεί στα 830 ευρώ (6,5%), τότε:

Ο μισθός θα έχει αυξηθεί από το 2022 σωρευτικά 27,6% (από τα 650€ στα 830€).
Ο πληθωρισμός των τροφίμων θα πρέπει να “κλείσει” τον Δεκέμβριο με ρυθμό χαμηλότερο από 3,3%, ώστε να αντιστοιχεί στον ρυθμό αύξησης των ελάχιστων αποδοχών. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε με ρυθμό της τάξεως του 6,7%.

Αυτό σημαίνει πως οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι καλούνται –με αυξήσεις αποδοχών που φθάνουν μέχρι σήμερα το 20% και με την νέα αύξηση αναμένεται να “αγγίξουν” το 28% σωρευτικά από το 2019 να αντιμετωπίσουν τον “καλπάζοντα” πληθωρισμό.

Μάλιστα, δεδομένου πως οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού άργησαν λόγω πανδημίας, αποτελεί πασιφανές γεγονός πως το “ράλι” των ανατιμήσεων έχει μάλλον ήδη “ροκανίσει” σημαντικό μέρος της αύξησης που επίκειται να δοθεί».

Όσον αφορά τυχόν αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των μισθωτών, υπογραμμίζει πως «δεν ξέρω πόσο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο ακριβώς, αλλά νομίζω πως θα υπάρξει επιβάρυνση ύψους κάποιων ευρώ τον μήνα».

«Τα επιδόματα που θα επηρεασθούν, είναι δεκαεννέα. Όμως, ούτως ή άλλως υπάρχει ένας ανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας. Ναι μεν θα το επηρεάσει (το 33% του επιδόματος αποτελείται από τον κατώτατο μισθό) και θα αυξηθεί αναλογικά, αλλά θα υπάρξει και ανεξάρτητη παρέμβαση», ολοκληρώνει ο δικηγόρος και εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στο Newsbomb.

Ποια επιδόματα αυξάνονται λόγω του κατώτατου μισθού

Όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και πολλά επιδόματα. Αυτά είναι τα εξής:

Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια
Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια
Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια
Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια
Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομησθίου
Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς