Αναδρομικά: Τι θα λάβουν οι συνταξιούχοι από την απόφαση του ΣτΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/02/2021 - 12:01 | Author: Newsroom Ipaidia

: Ελπίδες έχουν όσοι συνταξιούχοι υπέβαλαν ή θα υποβάλλουν αγωγές μέχρι τον Απρίλιο, για να πάρουν τα στα «κομμένα» δώρα και τις επικουρικές. Δείτε στο ipaidia.gr τι διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

270.000 συνταξιούχοι έχουν υποβάλει αγωγές

Ήδη με τρεις νέες αποφάσεις του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι «η κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει 800 ευρώ για τα δώρα του 11μήνου (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) σε όλους τους ή τους κληρονόμους τους». Πρόκειται για τις (υπ’ αριθ. 632/2020, 811/2020 και 843/2020) αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που αποτελούν μεγάλη δικαίωση για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν αποκλειστεί παράνομα από τα αναδρομικά του 11μήνου.

Με τη δημοσίευση τέτοιων αποφάσεων, ουσιαστικά, τα Πρωτοδικεία καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει ορθά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα εν λόγω .

Σύμφωνα με τους νομικούς, έως τώρα έχουν υποβάλει αγωγές περίπου 270.000 συνταξιούχοι σε σύνολο 1,3 εκατ. δικαιούχων.

Νέο νομοσχέδιο Υπ Εργασίας: Συντάξεις, αυξήσεις, επιδόματα, ανταγωνιστικότητα

Συντάξεις Μαρτίου 2021: Οι ημερομηνίες πληρωμής ΕΔΩ

Επίδομα Θέρμανσης: Κλείνουν οι δηλώσεις IBAN για πληρωμές

Επισημαίνεται ότι τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο (με τις αναμενόμενες αποφάσεις τους), θα κρίνουν αν οι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές δικαιούνται την επιστροφή των μειώσεων στις του 11μήνου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).

Και αυτό, καθώς καταβλήθηκαν πρόσφατα τα από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα δώρα, που αφορούν το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων και τις επικουρικές συντάξεις.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στα Νέα ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των για τη συγκεκριμένη περίοδο (11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ.

Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι, και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν, όπως τονίζουν οι ιδιοι κύκλοι. • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: