Αναδρομικά: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι – Οι 4 μεγάλες καταβολές

Αναδρομικά: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι – Οι 4 μεγάλες καταβολές

: Ξεκινάνε σήμερα οι πληρωμές για 230.000 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο. Σήμερα θα πληρωθούν σχεδόν 30.000 δικαιούχοι.

Οι 4 μεγάλες καταβολές

Οι δικαιούχοι θα λάβουν τις προκαταβολές (ύψους 360 ή 384 ευρώ, ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) των εκκρεμών συντάξεων καθώς και τα αναδρομικά από την ημερομηνία κατάθεσης τις αίτησης απονομής σύνταξης.

Η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους θα ολοκληρωθεί αύριο, Μεγάλη Πέμπτη.

Για παράδειγμα, ένας που περιμένει στην ουρά 3 χρόνια (36 μήνες) για την κύρια σύνταξή του, εκτός από τα 384 ευρώ του μηνός Μαΐου, θα λάβει αναδρομικά ύψους 13.824 ευρώ.

Προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων της προκαταβολής

Δύο από τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των αιτήσεων για προκαταβολή δεν ήταν ο αναμενόμενος -τη στιγμή που οι εκκρεμείς συντάξεις, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος « ΑΤΛΑΣ», ξεπερνούν τις 143.000- είναι:

Ο αποκλεισμός των εν αναμονή συνταξιούχων οι οποίοι οφείλουν στον εισφορές άνω του επιτρεπτού ορίου.

Ο φόβος που επικράτησε σε πολλούς ότι θα καθυστερήσει η οριστική κυρία σύνταξή τους.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας Χατζηδάκη που αυξάνει και ενοποιεί τα όρια των οφειλών, ο ΕΦΚΑ επικαιροποιεί το αρχείο του σε μια προσπάθεια να αυξήσει των αριθμό των δικαιούχων της προκαταβολής. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, το επιτρεπτό όριο για τη λήψη είναι 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Το μπαράζ πληρωμών θα συνεχιστεί με άλλες 4 μεγάλες καταβολές:

Στις 17 Μαΐου έρχεται νέα πληρωμή σε κληρονόμους που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν εγκαίρως τα δικαιολογητικά.

Στο τέλος Ιουνίου, με τις συντάξεις του Ιουλίου, σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό βίο. Με 16 μήνες καθυστέρηση θα αρχίσουν να πιστώνονται στο τέλος Ιουνίου τα ποσά που προβλέπονται από τον νόμο Βρούτση, ο οποίος βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Συνεπώς οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν μεγαλύτερη σύνταξη από τα τέλη Ιουνίου και μετά με βάση το νέο λογισμικό για τον υπολογισμό των συντάξεων. Πάνω από 2.000 εν αναμονή συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν ήδη λάβει το μπόνους των νέων συντάξεων.

Το πρώτο κύμα πληρωμών στα τέλη Ιουνίου αφορά  50.000 νέους  συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Μαζί με τις αυξήσεις η εν λόγω κατηγορία θα λάβει και αναδρομικά 20-21 μηνών.

Στο τέλος Ιουλίου, με τις συντάξεις Αυγούστου, έρχεται το δεύτερο «κύμα» των αναδρομικών του νόμου Βρούτση που αφορά περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους (συνταξιοδότηση  πριν από τον Μάιο του 2016).

Αισθητή διαφορά στην τσέπη έως και 150 ευρώ θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς, καθώς στόχος της βελτίωσης της ανταποδοτικότητας των είναι να ενισχυθούν τα κίνητρα για την παραμονή στο σύστημα για 35 και 40 χρόνια. Μετά τα 40 έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης «πέφτουν» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυξήσεις στα χαρτιά και όχι στην τσέπη αναμένεται να δουν και άλλοι 600.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι οι οποίοι όμως διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται.

Η τέταρτη μεγάλη καταβολή αφορά τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που εργάζονται και οι οποίοι θα λάβουν τις επιστροφές από τη μείωση του πέναλτι σταδιακά εντός του επόμενου τριμήνου και έως το τέλος Ιουλίου. Η μείωση της περικοπής στη σύνταξη εφαρμόστηκε πρόσφατα στον ενώ μετά το Πάσχα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο λογισμικό και στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου όσοι εργάζονται από δω και πέρα να λαμβάνουν τη σύνταξή τους με περικοπή 30%, αντί για 60% που ίσχυε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Αναδρομικά: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές στους συνταξιούχους

Πληρωμή συντάξεων: Πότε θα πληρωθούν οι προκαταβολές συντάξεων και τα αναδρομικά

Χατζηδάκης: Πότε πληρώνονται συντάξεις αναδρομικά

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !