«Η χώρα μας έχει εδώ και καιρό κάνει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις, έχει ενημερώσει σε βάθος όλους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, οργανώσεις και κράτη, σε σχέση με τη συμπεριφορά την οποία επιδεικνύει η Τουρκία το διάστημα αυτό», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στον ραδιοσταθμό ΑΛΦΑ, ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια έντασης στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα απαντά διπλωματικά αποσαφήνισε ο κ. Αμανατίδης, εξηγώντας ότι κάποιες φωνές οι οποίες ήταν να ενημερωθούν ενημερώθηκαν, καθώς και ότι οι πόρτες που έχει χτυπήσει η ελληνική διπλωματία ήταν ανοιχτές ήδη.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμησή του είναι ότι «όλα αυτά έχουν στόχο το εσωτερικό ακροατήριο», λόγω του δημοψηφίσματος της 16η Απριλίου. Ωστόσο επέκρινε την επιλογή της γειτονικής χώρας να δοθεί προσωπική απάντηση σε μία πολιτική συνέντευξη -αυτή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά- και σε πολιτικές εκτιμήσεις, όπως η έκφραση «νευρική δύναμη», η οποία «είναι μία πολιτική έκφραση, περιέχει και μία πολιτική ανάλυση στο πως συμπεριφέρεται ένα κράτος και δεν έχει καμία προσωπική αιχμή». Υπογράμμισε δε ότι «η απόφαση της τουρκικής πλευράς να απαντήσει επί προσωπικού και με προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθάει στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως τονίστηκε και στη χθεσινή σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ».

Ερωτηθείς «τι εννοούσε ο κ. Κοτζιάς όταν έλεγε ότι θα υπάρξει μία ανάλογη απάντηση αν προσχωρήσουν οι Τούρκοι και τι εννοεί ο κ. Καμμένος που λέει σήμερα “ας ανέβει επάνω ο Τούρκος στρατηγός και θα δούμε πως θα κατέβει”», ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο εδώ και καιρό σε όλα όσα προσπαθεί, είτε με ρητορική είτε με πράξεις, η Τουρκία. «Σε κάθε περίπτωση», είπε, «η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας είναι στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ωστόσο η πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών- πέρα από την ενημέρωση- έχει κάνει όλες τις κινήσεις έτσι ώστε να υπάρξει και απάντηση ξεκάθαρη στο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο».