– Σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, κάτι που οφείλεται στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το euro2day, τις τελευταίες ημέρες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο κατέγραψαν μείωση. Από τα περίπου 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιανουάριο, στα μέσα του μήνα η τιμή έπεσε και στα 24 ευρώ, ενώ στη συνέχεια σκαρφάλωσε στα 29 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Τους φόβους εντείναν οι εργασίες συντήρησης στη Νορβηγία, καθώς και οι εργασίες στον τερματικό σταθμό Freeport LNG στο Τέξας. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μειωμένες ροές θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, οι επιθέσεις σε ουκρανικές και ρωσικές υποδομές και η αύξηση της ζήτησης στην Ασία δημιουργούν ένα περιβάλλον ανασφάλειας της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά το γεγονός πως η Ευρώπη βγαίνει από τους χειμερινούς μήνες χωρίς να έχουν μειωθεί τα αποθέματα φυσικού αερίου στις υποδομές αποθήκευσης αντισταθμίζουν αυτές τις ανησυχίες και κρατούν τις τιμές του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα.

Τα τιμολόγια των τελευταίων μηνών

Οι εξελίξεις αυτές έχουν αντανάκλαση στα τιμολόγια ρεύματος, με τους παρόχους να δίνουν και σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας του ενός έτους σε πολύ χαμηλές τιμές. Είναι άγνωστο, όμως, πόσο θα μπορούν να δίνονται αυτά τα «πακέτα». Το τοπίο φαίνεται εύθραυστο. Παρ’ όλα αυτά οι τιμές που προσφέρθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες δεν έχουν καμία σχέση με τον μέσο όρο τιμών ένα χρόνο πριν.

Το ειδικό τιμολόγιο (πράσινο) για τον μήνα Μάρτιο κυμαινόταν περίπου στα 11 λεπτά, ενώ τα κυμαινόμενα τιμολόγια (κίτρινα) σε αρκετούς παρόχους ήταν πιο φθηνά από τα ειδικά τιμολόγια, καθώς τα κίτρινα αποκρυσταλλώνουν τις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια του μήνα. Με άλλα λόγια, δεν εμπεριέχουν το ρίσκο που ενσωματώνουν τα πράσινα τιμολόγια.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο οι τιμές των κίτρινων τιμολογίων τον Μάρτιο ήταν μειωμένες κατά περίπου 4%. Με τα έως τώρα δεδομένα, η τιμή των τιμολογίων τον Απρίλιο θα είναι ακόμα πιο χαμηλή σε σχέση με έναν μήνα πριν.

Πλέον, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διαμορφώνεται στα 71 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ έναν μήνα πριν ήταν αυξημένη κατά 3,5%. Η μέση τιμή για σήμερα στο χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώνεται στα 67,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επομένως, δεν αποκλείεται μέχρι την Κυριακή να δούμε την «μπίλια» να κάθεται πιο χαμηλά. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα αρχίσουν να ανακοινώνουν οι πάροχοι τα τιμολόγια Απριλίου.

Πώς βλέπει η αγορά την εξέλιξη των τιμολογίων

Το νέο σύστημα τιμολόγησης έδωσε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 κατηγορίες τιμολογίων. Πολλοί καταναλωτές βέβαια μεταφέρθηκαν στο «πράσινο» τιμολόγιο στο τέλος Ιανουαρίου αυτομάτως. Ανάμεσα σε αυτούς και καταναλωτές με παλιά συμβόλαια, οι οποίο παλιότερα είτε από επιλογή είτε από αδράνεια δεν είχαν αλλάξει τιμολόγιο ή πάροχο ενέργειας.