: Η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΜέΡΑ25 κου Κρίτωνα Αρσένη προς την Υπουργό Παιδείας συζητήθηκε εχθές στη Βουλή.

Η απάντηση της υφυπουργού

Η ερώτηση αφορούσε τις αποφάσεις του υπουργείου με το διοικητικό μέτρο αναστολής υπηρεσιακής και μισθολογικής εξέλιξης σε εκπαιδευτικούς, με βάση το άρθρο 56 του ν.4823/21, οι οποίοι συμμετείχαν στην Απεργία-Αποχή που κήρυξαν τα Πρωτοβάθμια σωματεία τους και δεν ανάρτησαν αξιολόγηση στις πλατφόρμες του ΙΕΠ.

«Το γεγονός ότι ένα δικαστήριο έβγαλε ως παράνομη απεργία των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ τον Οκτώβριο του 2021 δεν σας δικαιολογεί ούτε σας νομιμοποιεί να βάζετε κυρώσεις στους εργαζόμενους, στους εκπαιδευτικούς που ακολουθούν την απεργία της ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ του Νοεμβρίου του 2021. Πρόκειται για άλλη απεργία, άλλους διοργανωτές και άλλα αιτήματα», ανέφερε στην Υφυπουργό ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25, προσθέτοντας πως

«Δεν μπορεί να φέρετε κυρώσεις στους εκπαιδευτικούς που απεργούν για μια που δεν έχει κριθεί παράνομη. Στην ουσία ποινικοποιείτε το δικαίωμα στην απεργία αναιτιολόγητα, χωρίς καμία υποστήριξη από κανένα νομικό επιχείρημα, παρά μόνο ότι μια άλλη απεργία, με άλλα αιτήματα είχε κριθεί παράνομη».

Αναφερόμενος δε στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία, αναρωτήθηκε για το πώς προκύπτει η συναίνεση όταν το 95% συμμετείχε στις απεργίες απέναντι στην αξιολόγηση και μετά τους εκφοβισμούς και τις απειλές αυτό το ποσοστό αναστράφηκε έως έναν βαθμό. «Ποια συναίνεση; Απειλώντας τους ανθρώπους διοικείτε το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Η κ Μακρή τόνισε πως « η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος είναι μονόδρομος αναφέροντας σχετικά για τον νόμο της αξιολόγησης και πως συνεχίσαμε να μιλούμε με τους φορείς και τους συνδικαλιστές, συζητήσαμε εντός και εκτός Βουλής, στην επιτροπή ακούσαμε την ακρόαση των φορέων, στην Ολομέλεια και το θέμα αυτό έληξε με την ψήφιση του νόμου. Στον δημόσιο διάλογο αναπτύχθηκαν όλα τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της . Η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε την αξιολόγηση».

Αναφερόμενη στα λεγόμενα περί πρωτοφανών αυταρχικών και πειθαρχικών διώξεων με μεγάλες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι στην αξιολόγηση συμμετείχε το 99,2% των σχολικών μονάδων. Δηλαδή, δεκατρείς χιλιάδες οκτακόσιες δεκαέξι σχολικές μονάδες πήραν μέρος στην αξιολόγηση και μόλις το 0,8% δεν πήρε μέρος.

«Πολλοί εξ εκείνων που δεν συμμετείχαν, όταν τελείωσε η προθεσμία υποβολής των φύλλων αξιολόγησης ζήτησαν παράταση, γιατί κάποιοι δεν είχαν ίντερνετ τις τελευταίες μέρες, κάποιοι είχαν Covid, λόγους υγείας και γι’ αυτό παρέμεινε η πλατφόρμα ανοιχτή μέχρι τις 31-03-2022. Δεν μπορεί να μιλούμε, λοιπόν, για μεγάλη συμμετοχή στις απεργίες, για μεγάλη συμμετοχή στην απουσία αξιολόγησης, όταν τα νούμερα είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο», ανέφερε.

Στη δευτερολογία του, ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης αναφέρθηκε στην απεργία-αποχή λέγοντας:

«Έχετε μια απεργία η οποία κρίθηκε παράνομη. Έχετε αυτή τη στιγμή μια νέα απεργία, διαφορετική που κηρύχτηκε λίγες μέρες μετά και δεν έχει κριθεί παράνομη. Έχει άλλα αιτήματα και είναι από άλλους φορείς. Και εσείς τους συμμετέχοντες στη δεύτερη απεργία τους τιμωρείτε, επειδή η πρώτη κρίθηκε παράνομη. Είναι αδιανόητο.

Πείτε μας, ποια είναι η απόφαση που έκρινε τη δεύτερη απεργία του Νοεμβρίου παράνομη; Ποια είναι η απόφαση δικαστηρίου; Μιας γυναικός αρχή; Δηλαδή, είστε και Υπουργείο και δικαστήριο; Αυτή είναι η ουσία εδώ μέσα, παραβιάζετε το Σύνταγμα και τη διάκριση εξουσιών. Και όλο αυτό το κάνετε, για να επιβάλετε τη μία πολιτική που βρήκε αυτή την τεράστια αντίσταση και που είναι εντελώς παράταιρη αυτή τη στιγμή, πέρα από οποιαδήποτε ιδεολογική συζήτηση κάνει καθένας».

Απαντώντας η Υφυπουργός  είπε:

«Η απεργία, αυτή στην οποία αναφέρεστε, δηλαδή η απεργία αποχή από την αξιολόγηση, έχει κριθεί παράνομη και καταχρηστική τρεις φορές με την υπ’ αριθμ. 534/2021 και 542 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 4242/2021 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, όπως σας είπα. Απαγορεύτηκε, λοιπόν, η συνέχιση της απεργίας. Κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Αυτές τις αποφάσεις που δεν πρέπει να τις σεβαστεί μόνον το Υπουργείο. Πρέπει να τις σεβαστούν και οι εκπαιδευτικοί. Και τις σεβάστηκαν. Τη μεγάλη συμμετοχή τη διακρίνετε εσείς. Λέτε κάτι νούμερα απίθανα. Δεν ξέρω ποιος σας έχει ενημερώσει για αυτά.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση, αποδεικνύεται από έγγραφα, τα οποία την προηγούμενη μόλις εβδομάδα η Υπουργός κ. Κεραμέως κατέθεσε εδώ, για όσους συμμετείχαν στην αξιολόγηση, είτε άτεχνα είτε επειδή ήταν η πρώτη φορά, ενδεχομένως, όχι με τον καλύτερο τρόπο, ότι δεν θα τιμωρηθούν. Θα τιμωρηθούν εκείνοι που ιδεοληπτικά, από εμμονή, εν πάση περιπτώσει από απείθεια δεν εφαρμόζουν τους νόμους αυτού του κράτους, μόνο σε αυτό».