: Ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών «Οι Ταξιάρχες» και ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στην Κηφισιά, μίλησε στο Newsbomb για τις αυξήσεις στις τιμές.

Συγκεκριμένα είπε: «Υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 10% με 15% στο κρέας σε σχέση με πέρυσι. Στα εγχώρια κρέατα έχουν ανέβει οι λόγω της των τιμών σε ενέργεια, αναλώσιμα και ζωοτροφές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εισαγόμενα κρέατα τα οποία επιβαρύνονται και με το κόστος μεταφοράς. Η αύξηση ξεκίνησε από τις παραμονές των Χριστουγέννων και συνεχίζουν οι τιμές να ανεβαίνουν σταδιακά μέχρι και σήμερα. Το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το αρνί έχει αυξηθεί, ενώ σταθερό στις τιμές παραμένει το χοιρινό κρέας. Τέτοιες αυξήσεις έχουμε να δούμε εδώ και 15 χρόνια».

Ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών «Οι Ταξιάρχες», σημειώνει ότι οι κρεοπώλες προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης αυτής αλλά τονίζει ότι το πρόβλημα ξεκινάει από πιο πίσω με τελικούς αποδέκτες τους ίδιους.

«Δυστυχώς η αύξηση δεν μπορεί να απορροφηθεί από τους κρεοπώλες λόγω του λειτουργικού κόστους που οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του », αναφέρει ο κ. Ντεληφιλιππίδης τονίζοντας τις δυσβάσταχτες κοστολογικές επιβαρύνσεις των καταστημάτων. Επεσήμανε πως αν και θέλουν να κρατούν χαμηλά τις τιμές έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία των καταστημάτων τους αλλά και να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι καταναλωτές, αυτό σήμερα δεν μπορεί να γίνει. Συγκεκριμένα είπε, «για χρόνια απορροφούσαμε περιοδικές αυξήσεις λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά πλέον είναι αδύνατο γιατί είναι τεράστιες οι αυξήσεις που έχουμε».

Ενδεικτικά, ο κ. Ντεληφιλλιπίδης αναφέρει πως η τιμή στο μοσχάρι έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και από 10 ευρώ το κιλό σήμερα το αγοράζουμε πάνω από 11 ευρώ. Το ελληνικό κοτόπουλο έχει πάρει αύξηση 25% και από 3 – 3.30 ευρώ το κιλό έφτασε πάνω από 4 ευρώ. Το αρνί εδώ και ένα χρόνο πωλείται 10.50 έως 11 ευρώ το κιλό, έχοντας αύξηση 20% – 25% και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περιορισμένη παραγωγή του και στην αύξηση των εξαγωγών.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ