: Διαβάστε παρακάτω σε ποιά  προϊόντα αναμένονται τροποποιήσεις.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του σε βασικά διατροφικά είδη, όπως υπογράμμισε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναζητά λύσεις εφαρμογής μειωμένου συντελεστή 6% ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας. Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά στην τεράστια αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών το Φεβρουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, πιστοποιούν το πρόβλημα και την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στα προϊόντα εκείνα που επιθυμεί να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% και αφορούν το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, τα μακαρόνια, το ρύζι, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο. Μόνο για το ψωμί, η μείωση του κοστίζει 150 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο αυτή η μείωση του ΦΠΑ (που θεωρείται ακριβή δημοσιονομική λύση) θα περάσει στον τελικό καταναλωτή ή θα χαθεί κάπου ανάμεσα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mega» τα είδη που εξετάζεται μείωση προκειμένου να πάρουν μια ανάσα οι καταναλωτές είναι τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό.

Συγκεκριμένα εξετάζεται μείωση ΦΠΑ στο 6% (από 13%) σε:

Ψωμί
Αλεύρι
Γάλα
Μακαρόνια
Ρύζι
Ζάχαρη
Ηλιέλαιο
Παράδειγμα Ψωμί (1kg)
Τιμή με ΦΠΑ 13%: 2,20 ευρώ
Τιμή με ΦΠΑ 6%: 2,02 ευρώ
Ημερήσιο κέρδος καταναλωτή: 18 λεπτά
Μηνιαίο κέρδος καταναλωτή: 5,4 ευρώ