Χωρίς ειδική αγωγή κινδυνεύουν να μείνουν 100 παιδιά με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα στο Μαρούσι, καθώς ο απόγονος του ανθρώπου που το… άνοιξε ζητάει επίμονα την αναστολή λειτουργίας του. Περισσότερα από 100 παιδιά με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες κινδυνεύουν ξανά να στερηθούν τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής, κατάρτισης και αποκατάστασης, που προσφέρει καθημερινά το Σικιαρίδειο Ίδρυμα στο Μαρούσι. Με επιστολή τους στον υπουργό Εργασίας και ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, οι εργαζόμενοι του ιδρύματος ενημερώνουν για την επίμονη προσπάθεια του Συμεών Σικιαρίδη, που εμφανίζεται να εκπροσωπεί την οικογένεια, να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος, και τους ζητούν να μη συνυπογράψουν τα σχέδιά του. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια που γίνεται προσπάθεια να κλείσει το ίδρυμα, στον πανέμορφο χώρο του οποίου βρίσκουν φροντίδα νέοι και παιδιά από το 1939. Τον Απρίλιο του 2012, υπήρξε αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος για τρεις μήνες και έγιναν απολύσεις 22 εργαζομένων. Τον περασμένο Μάιο, ο Συμεών Σικιαρίδης ζήτησε από το Δ.Σ. να αναστείλει τη λειτουργία του Σικιαριδείου, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του Δ.Σ., Γιώργο Αργυρόπουλο.

Απαίτηση
O κ. Σικιαρίδης ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να αντικαταστήσει τον πρόεδρο, κάτι που δεν έγινε χάρη στις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων, γονέων και κηδεμόνων, οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος και σε επερωτήσεις βουλευτών. Στη συνέχεια, τρία μέλη του Δ.Σ., που είχε προτείνει η πλευρά της οικογένειας (το Σικιαρίδειο είναι Μη Κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διοικείται από επταμελές Δ.Σ., του οποίου τον πρόεδρο και τρία μέλη προτείνει η οικογένεια και τρία μέλη είναι ανώτατα στελέχη των υπ. Εργασίας, Οικονομικών και Παιδείας) παραιτήθηκαν. Το υπ. Εργασίας ζήτησε από τον κ. Σικιαρίδη να προτείνει τρία νέα μέλη στη θέση των παραιτημένων. «Τις τελευταίες μέρες ενημερωθήκαμε ότι επανήλθε στην παράλογη απαίτησή του για παύση και του κυρίου Αργυρόπουλου, του οποίου η θητεία λήγει τον Ιούνιο του 2015. Συν τοις άλλοις, προτείνει ξανά σαν μέλη του Δ.Σ. τα άτομα που τον Ιούνιο παραιτήθηκαν, επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας ότι η παραίτηση ήταν προσχηματική και με μόνο στόχο τη δυσλειτουργία του Ιδρύματος», γράφει στην ανοιχτή επιστολή του στον πρωθυπουργό ο Σύλλογος Εργαζομένων Σικιαριδείου Ιδρύματος.
Το αποθεματικό αρκεί
Ο Συμεών Σικιαρίδης (το όνομά του φέρεται να περιλαμβάνεται στα σβησμένα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ, μαζί με αυτό της σύζυγου του, Ελένης Παπακωνσταντίνου, ξαδέλφης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου) έχει επανειλημμένως επικαλεστεί οικονομικές δυσχέρειες και την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης από ειδικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι το αποθεματικό του Ιδρύματος αρκεί, για να συνεχίσει τη λειτουργία του. «Το Σικιαρίδειο είναι το πλέον υγιές οικονομικά ίδρυμα στην επικράτεια και δεν χρωστάει χρήματα σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ως εκ τούτου, είμαστε πεπεισμένοι ότι το κλείσιμό του θα εξυπηρετεί μόνο ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα, τα οποία θα παιχτούν εις βάρος καταρτιζόμενων ατόμων και εργαζομένων». «Κύριε Πρωθυπουργέ, σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης δεν πρέπει με κανέναν τρόπο η Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κράτος να βάλει την «υπογραφή» της σε μια απόφαση κοινωνικής απομόνωσης και αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και να οδηγήσει στην ανεργία και την ανέχεια τους 31 εργαζόμενους του Σικιαριδείου και τις οικογένειες τους», αναφέρουν στην επιστολή τους.