: Επίθεση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσιπρας στην Ολεμελεια της Βουλής κατά του νομοσχεδίου της παιδείας.

Αναλυτικά η ομιλία

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί καθόλου στην πανδημία και θα αφιερώσει αποκλειστικά την ομιλία του σε όσα συμβαίνουν στην παιδεία, κατηγορώντας τόσο τον Κυριακο Μητσοτακη όσο και την υπουργό Νίκη Κεραμεως ότι είναι «παιδιά των κολλεγίων που δεν πέρασαν τη βάσανο των πανελληνίων» και δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό για τους μαθητές.

«Επί 45 λεπτά ο κύριος Μητσοτάκης διαβάζει πολύ ωραία τσιτάτα και αποφθέγματα μεταξύ άλλων που του έχουν γράψει οι λογογράφοι του, δεν μπόρεσε όμως να μιλήσει για την ουσία. Και η ουσία σήμερα είναι ότι χιλιάδες νέα παιδιά και οικογένειες τους βρίσκονται απέναντι σε μια δραματική προοπτική, σε ένα πολύ σκληρό δίλημμα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν προοπτική ένταξής στο δημόσιο για να σπουδάσουν, βρίσκονται σε ένα πραγματικό δίλημμα για το αν θα πρέπει να βρουν την οικονομική δυνατότητα να βγουν στο εξωτερικό ή να πάνε σε κάποιο κολέγιο αμφιβόλου αξίας εκπαιδευτικών δυνατοτήτων. Αυτό είναι το βασικό θέμα» ανέφερε ο κ. Τσιπρας.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε ότι δεν απάντησε επανειλημμένα σε ερωτήσεις του για το ζήτημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. «Σας εγκαλώ με ρωτήσεις την ώρα του πρωθυπουργού τις οποίες αρνηθήκατε να απαντήσετε τρεις φορές αν δεν κάνω λάθος, στο τέλος μας είπατε για να μη χαλάσετε δήθεν την ηρεμία των υποψηφίων και έρχεστε σήμερα εδώ εκ των υστέρων και μας κουνάτε το δάχτυλο. Επειδή θεωρώ ότι είναι μείζον ζήτημα για το μέλλον των παιδιών μας θα ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό σήμερα. Θα βρούμε το χρόνο να μιλήσουμε για την πανδημία, που όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα ρίχνετε την ευθύνη στους πολίτες και όταν πέφτουν πανηγυρίζετε».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση αλλάζει το σύστημα εισαγωγής και το εφαρμόζει την ίδια χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει την αλλαγή την ίδια χρονιά, όλες έδωσαν ένα τράτο προσαρμογής. Την πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία των , για τα παιδιά αυτά, βάζετε κόφτες και κρυφούς κόφτες και τους στερείτε τη δυνατότητα να πάνε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι η μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστημίου. Δεν υπήρξε μεγαλύτερη από το 1837» είπε ο κ. Τσιπρας.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η σκοπιμότητα της κυβέρνησης δεν είναι η μεταρρύθμιση, καθως σε αυτή την περίπτωση θα είχε οριστεί βάση και στα ιδιωτικά κολλέγια. «Δεν είναι ο πόνος σας μην τυχόν και έχουμε πτυχιούχους που δεν θα γράψουν καλό βαθμό, γιατί αν ήταν αυτό θα ορίζατε βάση εισαγωγής και στα ιδιωτικά κολέγια. Εκεί δε βάλατε βάσης αγωγής, εκεί μοναδική βάση εισαγωγής είναι οικονομική δυνατότητα των γονιών των υποψηφίων φοιτητών. Και έρχομαι και συμπεραίνω έχετε άγνοια για το τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί ουδέποτε φοιτήσατε αμφότεροι σε αυτό, δεν ξέρετε τι σημαίνει πανελλαδικές εξετάσεις γιατί δεν περάσετε ποτέ αυτή την βάσανο. Παιδιά του κολλεγίου ήσασταν που είχαν την οικονομική δυνατότητα οι γονείς τους -και καλώς την είχαν – να πάτε κατευθείαν στο εξωτερικό».

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ