Το τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την εγκύκλιο Κεραμέως για τις μετεγγραφές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔19/07/2020 - 19:20 | Author: Newsroom Ipaidia

Για την συγγραφή της παρακάτω ανοιχτής επιστολής συνέβαλλε η πλειοψηφία των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από το 80% των εγγεγραμμένων φοιτητών, με βασικό θέμα τη νέα εγκύκλιο που αφορά στις μετεγγραφές και επηρεάζει άμεσα το Τμήμα μας.

Αξιότιμη κα Υπουργέ Παιδείας και αξιότιμε κε Υφυπουργέ Παιδείας,
Η παρούσα επιστολή εκπροσωπεί το σύνολο των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Φλώρινα, και φέρει ως στόχο την διευθέτηση του ζητήματος των μετεγγραφών και τις πρόσφατες τροπολογίες που αφορούν και επηρεάζουν πολλά νεοϊδρυθέντα Τμήματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και το δικό μας.
Έπειτα από την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 77275/Z1 (ΦΕK 2549/τ. B /25-06-2020), η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2020, προέκυψε η αναντιστοιχία των υπόλοιπων τμημάτων Ψυχολογίας στη χώρα από το Τμήμα Ψυχολογίας στη Φλώρινα. Σε πρώτο στάδιο, υπήρξε η οριστική διακοπή των μετεγγραφών από το Τμήμα μας προς τα υπόλοιπα Τμήματα Ψυχολογίας και το αντίστροφο.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, την 01/07, αναφέρει ότι «[...]οι αντιστοιχίες για μετεγγραφές δεν σχετίζονται με τα επαγγελματικά δικαιώματα», ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση συμπεριλαμβάνεται και αναφορά στην ΕΘΑΑΕ και τα κριτήρια αξιολόγησης και πιστοποίησης των Τμημάτων που θέτει, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τη σχέση ενός μέσου κοινωνικής πολιτικής (μετεγγραφές), με την αρχή που είναι αρμόδια για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών.

Επιπλέον, σε δήλωση του στο Κοινοβούλιο στις 10 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «[η απόφαση] αναθεωρείται κάθε χρόνο, γίνεται έλεγχος των κριτηρίων που θέτει η ΕΘΑΑΕ και τροποποιείται, εφόσον έχουν αλλάξει οι συνθήκες σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων από τα Τμήματα». Ωστόσο, η στελέχωση με μέλη ΔΕΠ (ένα από τα έξι κριτήρια της ΕΘΑΑΕ) σχετίζεται με τις διαθέσιμες πιστώσεις από το Υπουργείο το οποίο και θα πρέπει να φροντίσει να διατεθούν οι ανάλογες πιστώσεις. Όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε, το κριτήριο αυτό αξιολογεί το Υπουργείο και όχι το Τμήμα το οποίο δεν φέρει καμία ευθύνη για τις πιστώσεις που του διατίθενται για την στελέχωσή του.
Ως απόρροια των προαναφερθεισών Υπουργικών αποφάσεων, θεωρούμε ότι θα υπάρξει κατακόρυφη πτώση στον βαθμό εισαγωγής στο Τμήμα μας και η βάση θα διαμορφωθεί σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από τα υπόλοιπα ομότιτλα τμήματα. Μια τέτοια πτωτική αλλαγή θα μπορούσε να καθορίσει το Τμήμα εν γένει και να καταστεί Τμήμα δεύτερης επιλογής, όχι λόγω της ποιότητας του Τμήματος αλλά λόγω χειρισμών του Υπουργείου σας για ένα θέμα που αφορά την κοινωνική πολιτική.

Η διάκριση και η κατηγοριοποίηση των σχολών σε «αντίστοιχες» και «μη αντίστοιχες» δημιουργεί την υποψία στους νέους φοιτητές πως τα μη αντίστοιχα Τμήματα είναι αμφιβόλου ποιότητας, κάτι το οποίο θεωρούμε πως δεν ισχύει βασιζόμενοι στην άριστη λειτουργικότητα του τμήματός μας κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, κατάφερε να τεθεί σε λειτουργία από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, χωρίς καμία καθυστέρηση. Ακόμη, ανταπεξήλθε τάχιστα στις νέες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του Covid 19, ενώ παράλληλα κατάφερε να ενσωματώσει ένα καινοτόμο σύστημα διδασκαλίας βασισμένο σε θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους σπουδών μας, δεν νιώθουμε ότι υστερούμε σε κάτι σε σχέση με φοιτητές άλλων Τμημάτων Ψυχολογίας.
Επιπλέον, υπάρχει η ανησυχία πως όλα αυτά αποτελούν έναν προάγγελο για την δημιουργία πτυχίων δύο ταχυτήτων, μιας και υπάρχει φαινομενική άρση της ισότητας μεταξύ δημόσιων ιδρυμάτων εκπαίδευσης και επιβολή άνισης μεταχείρισης ομοειδών τμημάτων. Εν τέλει, ένα τμήμα δεύτερης επιλογής θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παράγει αμφιβόλου ποιότητας πτυχιούχους που αντιμετωπίζονται ως κατώτεροι στον επαγγελματικό χώρο.
Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, σας παραθέτουμε τα εξής αιτήματα μας:
1. Να επιτραπούν οι μετεγγραφές μεταξύ του τμήματός μας και των άλλων τμημάτων, καθώς η εισαγωγή μας στο Τμήμα έγινε υπό την παραπάνω προϋπόθεση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιοι φοιτητές να αναγκαστούν για οικονομικούς λόγους να εγκαταλείψουν τελικά τις σπουδές τους.
2. Να υπάρξει επίσημη Υπουργική απόφαση που θα δηλώνει ξεκάθαρα ότι το τμήμα είναι ισότιμο με τα ομότιτλα του και έχει ίσα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως κατοχυρωνόταν από τον οδηγό σπουδών κατά το έτος εισαγωγής μας στο Πανεπιστήμιο.
3. Να αυξηθούν οι θέσεις των μόνιμων μελών ΔΕΠ με την άμεση διάθεση τουλάχιστον 6 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, προκειμένου να πληρούνται τα κριτήρια της ΕΘΑΑΕ.
4. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για να στεγαστεί το Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ελπίζουμε στη συνέχεια της επικοινωνίας μας, μετά την γνωστοποίηση αυτή, ούτως ώστε να κριθεί μια πιθανή αναθεώρηση της απόφασής σας, όσον αφορά την προαναφερθείσα εγκύκλιο για τις μετεγγραφές. Επίσης, ζητούμε την έγκαιρη επίσπευση των διαδικασιών προς την εκπόνηση των υπόλοιπων αιτημάτων μας. Πιστεύουμε πως τα αιτήματά μας θα εισακουστούν έγκαιρα και οι απορίες μας θα απαντηθούν ενδελεχώς. Ευελπιστούμε στη συνεχή συνεργασία μας με το Υπουργείο προς τον κοινό στόχο της εύρυθμης διεξαγωγής των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων του Τμήματός μας.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε. Με εκτίμηση, οι φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: