ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Μέσα από το «ToposText» οι χρήστες μπορούν να έχουν στο κινητό τους και να μάθουν τι έγραφε ο Παυσανίας, ο Ομηρος ή ο Στράβων για τους χιλιάδες τόπους του ελλαδικού χώρου.
Το σημαντικότερο ιερό της αρχαίας θεότητας Νεμέσεως στον ελλαδικό χώρο βρίσκεται στον αρχαίο Ραμνούντα. Η περιοχή κατοικείται συνεχώς από τους νεολιθικούς χρόνους και, ενώ βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου με θέα την Εύβοια, παραμένει άγνωστη στους πολλούς.
Ο Ραμνούντας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στον Δήμο Μαραθώνα της Ανατολικής Αττικής. «Έχει σημαντικά μνημεία, θάλασσα, ταβέρνες, είναι σε ύψωμα, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν τον Ραμνούντα», λέει στην «Κ» ο Αμερικανός αρχαιολόγος Μπρέιντι Κίσλινγκ.
Ο ιστορικός και πρώην διπλωμάτης ταξιδεύει εδώ και χρόνια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ψάχνοντας πληροφορίες σε βιβλιοθήκες και στο Διαδίκτυο για μικρούς και μεγαλύτερους τόπους της αρχαιότητας και τα μνημεία τους. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να έχεις πολλά βιβλία ή αποθηκευμένα κείμενα σε ένα e-reader όταν είσαι πάνω σε έναν βράχο με ήλιο και αέρα», σημειώνει, και αντικειμενικά είναι δύσκολο να γνωρίζεις τι γράφει ο Στράβωνας στη «Γεωγραφία» του για τον Ραμνούντα ή ο Παυσανίας στην περιγραφή της Ελλάδας όταν είσαι εκεί. Αυτό το κενό θέλησε να καλύψει ο κ. Κίσλινγκ δημιουργώντας την εφαρμογή «ΤoposΤext», σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», με την οποία ο χρήστης έχει μια μεγάλη βιβλιοθήκη στο κινητό, στο τάμπλετ ή στον υπολογιστή του. Εκατοντάδες κείμενα με ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία που αναφέρονται σε περισσότερους από πέντε χιλιάδες τόπους και περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. «Οι πληροφορίες υπάρχουν και είναι προσβάσιμες. Το πρόβλημα είναι πώς τις παρουσιάζεις», τονίζει ο κ. Κίσλινγκ.
Μέσω της εφαρμογής, που διατίθεται για συστήματα Apple και Android, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει τοποθεσίες και μνημεία σε έναν διαδραστικό χάρτη με συντεταγμένες ακριβείας ή να αναζητήσει την τοποθεσία που τον ενδιαφέρει στη λίστα των κειμένων, αλλά και να ψάξει για ένα ιστορικό ή μυθικό πρόσωπο και να το «ακολουθήσει» με βάση τις ιστορικές πηγές. «Όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά μια αρχαία στρατιωτική εκστρατεία και να επισκεφθεί τους τόπους όπου έγιναν μάχες», σημειώνει ο κ. Κίσλινγκ.
Σε επίπεδο κειμένων, το «ΤoposΤext» καλύπτει τη χρονική περίοδο από την εποχή του Ομήρου μέχρι τον 2ο αιώνα, ενώ γεωγραφικά εκτείνεται –σε αναφορές τοπωνυμίων– στην Κύπρο, τη Μικρά Ασία, τη Σικελία και την Κάτω Ιταλία. Οι ιστορικές πηγές προέρχονται από κείμενα ή ερευνητικά έργα με ελεύθερα δικαιώματα χρήσης ή κατόπιν αδείας, αλλά χωρίς εμπορικό σκοπό, και γι’ αυτό η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν. Τα κείμενα είναι γραμμένα στα αγγλικά ή στα αρχαία ελληνικά και το επόμενο βήμα για τη φιλόδοξη προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα χρηστών ή ερευνητών προκειμένου το υλικό που ήδη βρίσκεται στη βάση δεδομένων να μεταφραστεί και να εμπλουτιστεί. Άλλωστε οι τόποι είναι οι άνθρωποί τους.
​​Για περισσότερα, επισκεφθείτε το
http://blogs.sch.gr/gymvouli

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ