Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υποδέχεται σήμερα έναν Ευρωπαίο φιλέλληνα, καταδεικνύοντας τον σταθερό προσανατολισμό του στη σύγχρονη δυτική σκέψη και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής αναγόρευσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η τελετή θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και Ελλήνων υπουργών, καθώς στον ίδιο χώρο –το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης– τις πρωινές χώρες θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας.

Οπως λέει το ΑΠΘ, ο κ. Γιούνκερ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ «ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του στην πρωταρχία των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού». «Ο κ. Γιούνκερ έχει χειριστεί το θέμα της ελληνικής κρίσης ως φιλέλληνας, βοηθώντας την Ελλάδα. Υπερασπίζεται σθεναρά τη θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό σύνολο και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, αποτίοντας, όπως και ο ίδιος λέει, φόρο τιμής στο θάρρος του» παρατηρεί μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. «Ακόμη και τώρα, ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν τη συμβολή του Γιούνκερ στην υπόθεση της Ελλάδας. Και αυτό όχι μόνο από συμπάθεια στη χώρα μας, αλλά κυρίως, από βαθιά πίστη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και στην αξία της διατήρησης της ευρωπαϊκής συνοχής.