: Έρχονται οριακές αυξομειώσεις – Φέτος μεγάλος θα είναι ο αριθμός των κενών θέσεων σε κεντρικά πανεπιστήμια με την ανακοίνωση των βάσεων.

Σύμφωνα με Τα Νέα,  αυτό γιατί φέτος έχει γίνει μια οριζόντια «εσωτερική» αύξηση εισακτέων σε μεσαίες σχολές των ΑΕΙ, ενώ εφαρμόζεται ένα εξεταστικό σύστημα που θέτει βαθμολογικό «φραγμό» σε έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων, συναρτώντας βέβαια τις επιδόσεις τους με τον γενικό πανελλαδικό μέσο όρο επιδόσεων, για να εξαχθεί η «εξίσωση» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η αύξηση εισακτέων φέτος είναι εμφανής στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, το 2ο των Θετικών Επιστημών και το 3ο των Επιστημών Υγείας, και φοιτητριών τους πιθανά και κατά 25%.

Κατά τα άλλα, οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τα ΑΕΙ αναμένεται ότι φέτος θα έχουν οριακές αυξομειώσεις σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με πέρυσι δεν αναμένεται ούτε στα βαθμολογικά «εισιτήρια» για την είσοδο στις περιζήτητες σχολές της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνεία).

Ενα ενδιαφέρον συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία ωστόσο είναι ότι φέτος, όπως δείχνουν οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, έχουν μειωθεί (ειδικά στα Μαθηματικά) τα γραπτά με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Καλύτερες οι επιδόσεις σε Μαθηματικά, Εκθεση

Συγκεκριμένα, στα Μαθηματικά οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι εφέτος οριζόντια καλύτερες από πέρυσι, και αναμένεται ότι τα ποσοστά εκείνων που έγραψαν «κάτω από τη βάση» θα μειωθούν έως και κατά 7% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Στα Μαθηματικά φέτος αναμένεται να αυξηθούν και οι αριστούχοι.

Ανοδος των βαθμολογιών σε όλα τα επιστημονικά πεδία αναμένεται και στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Στη Φυσική, στη Βιολογία και στη Χημεία τα γραπτά φαίνεται ότι φέτος θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τα αντίστοιχα περσινά, με ελάχιστες αυξομειώσεις.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια επηρεάζεται από τη μέση επίδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων του κάθε επιστημονικού πεδίου, ενώ πέρυσι διαμορφώθηκε για το πρώτο πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, στις 9,08 μονάδες, για το δεύτερο, των Θετικών Επιστημών, στις 9,50 μονάδες, για το τρίτο, των Επιστημών Υγείας, στις 9,62 μονάδες, ενώ η χαμηλότερη ήταν στο τέταρτο πεδίο, της Οικονομίας και Πληροφορικής, που διαμορφώθηκε στις 8,36 μονάδες.

Ετσι, συγκεκριμένα φαίνεται ότι αναμένουμε σταθερότητα των βάσεων στο πρώτο και στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, ενώ στο τρίτο πεδίο μικρή πτώση στις υψηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές του τέταρτου πεδίου.