Η υπουργός παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα σοβαρά στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, που είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμό μαθητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΣ, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 5 προσαγωγές ανηλίκων εκ των οποίων οι 3 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι ανήλικοι συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να μπουν στο σχολείο και βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια.

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του ανέφερε ότι: «Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

«Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης. Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Τα επεισόδια που ξεκίνησαν πάλι σήμερα το πρωί προκάλεσα την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ καθώς έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση φοιτητών, σε απάντηση της χθεσινής βίαιης επίθεσης που δέχτηκαν από κουκουλοφόρους. Οι αστυνομικοί έκαναν 5 προσαγωγές ατόμων που βρίσκονταν εντός του σχολείου, εκ των οποίων τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στην κατοχή του ενός συλληφθέντα βρέθηκε μάλιστα ένα μαχαίρι, ενώ ένας άλλος είχε πάνω του κόφτη».

Η παρέμβαση της υπουργού Παιδείας έρχεται έπειτα από τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα άγριων επεισοδίων έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Δύο μαθητές καταγγέλλουν πως δέχτηκαν μπούλινγκ από συμμαθητές τους όταν διαφώνησαν μαζί τους. Μια κοπέλα δέχτηκε απειλές και της τράβηξαν τα μαλλιά. Το ίδιο συνέβη και με ένα παιδί της Γ’ Λυκείου. Οι δύο μαθητές δήλωσαν πως οι κουκουλοφόροι είναι μαθητές οι οποίοι συνεπικουρούνται από εξωσχολικούς.  Η Σίσσυ Πολυκάρπου από την 5η ΕΛΜΕ δήλωσε πως οι επιτιθέμενοι χτύπησαν μια κοπέλα του 15μελούς επειδή δεν διαφωνούσε με τις απόψεις της.

Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών, με τον προαύλιο χώρο του σχολείου να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Πρόκειται επί της ουσίας για επανάληψη των χθεσινών επεισοδίων που σημειώθηκαν και πάλι έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Οι αστυνομικοί έκαναν φραγμό γύρω από το σχολείο ώστε να μην πλησιάσουν εκ νέου οι συγκεντρωμένοι φοιτητές

Mιλώντας για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή, πολίτης που συμμετείχε στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις δήλωσε: «Σήμερα μέλη της ΚΝΕ, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς της πόλης, εκπαιδευτικοί, άλλοι φορείς του εργατικού κινήματος της Κεντρικής Μακεδονίας ήμασταν από το πρωί έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης προκειμένου να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους μαθητές των σχολείων που βίωσαν τραγικές στιγμές όταν ακροδεξιά φασιστικά χουλιγκάνικα εξαπέλυσαν επίθεση μέσα από το σχολείο σε φοιητητική διαδήλωση που γινόταν.

Το πιο τραγικό περιστατικό έγινε σήμερα με το σκηνικό επίθεσης που στήθηκε με αρκετές βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα στα χέρια. Οι άνθρωποι που επιτέθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν τους επιτιθέμενους, ψέκασαν τους διαδηλωτές, έκλεισαν τον δρόμο ενώ μεγάλη ευθύνη έχει και η διεύθυνση του σχολείου η οποία δεν κατονομάζει ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά. Ο ελληνικός λαός όμως πρέπει να ξέρει. Στόχος είναι να ενδυναμωθεί ο κάθε χώρος δουλειάς. Ο λαός έχει δύναμη».