: Διαβάστε στο iPaidia.gr τι γίνεται με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Σε αναβρασμό τα Ειδικά σχολεία, τα οποία παραμένουν ανοιχτά παρά το lockdown.

Ελπίδα Οικονομίδη –

Με το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων να παραμένει άγνωστο, οι αφορά την επαναφορά στην ομαλή λειτουργία και την επιστροφή στις τάξεις.

Το παράδειγμα των ειδικών σχολείων, που παραμένουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του , είναι χαρακτηριστικό της αγωνίας που επικρατεί μεταξύ των εκπαιδευτικών, καθώς όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτά, δεν έχουν ληφθεί επιπλέον παρά το γεγονός ότι καταγράφονται αρκετά κρούσματα, την ίδια ώρα που στην πλειοψηφία τους οι υπόλοιπες έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.

Παράλληλα, το αίτημα των εκπαιδευτικών, ήδη από το καλοκαίρι του 2020, για άνοιγμα των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, δεν φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Εμβολιασμός και τεστ

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτουν στο iPaidia.gr εκπαιδευτικοί, το ενδιαφέρον για τον , μέχρι στιγμής δεν είναι το αναμενόμενο στην Ειδική Αγωγή, ενώ η πρόσφατη εμπειρία των δωρεάν σε δασκάλους και καθηγητές άφησε μάλλον πικρή γεύση. Ούτε βέβαια από την πλευρά του έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν εκπαιδευτικοί, ορισμένοι από όσους υπάγονται στις κατηγορίες που εμβολιάζονται αυτή την περίοδο απογοητεύτηκαν από τον προγραμματισμό καθώς καθυστερεί αρκετά η συμμετοχή τους, ενώ σε νεότερες ηλικίες έχουν εκφραστεί σε κάποιες περιπτώσεις αμφιβολίες σχετικά με την δράση του εμβολίου.

Οι διαδικασίες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί διαμένουν σε μη αστικά κέντρα, καθώς τα ραντεβού τους στα κέντρα υγείας είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την οικεία τους.

Υπενθυμίζεται, ότι το έχει ήδη ζητήσει από τα ειδικά σχολεία την αποστολή των στοιχείων των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να κάνουν το εμβόλιο.

Πάντως, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί στο iPaidia.gr, ακόμα και η διαδικασία των σε αρκετές περιπτώσεις υπολειτουργούσε, με κάποιους να κάνουν αίτηση και να λαμβάνουν απάντηση μετά από τρεις εβδομάδες για ραντεβού σε ένα κέντρο που σε ορισμένες περιπτώσεις βρισκόταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το μέρος που διέμεναν.

Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Με απεργιακές κινητοποιήσεις στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου απάντησε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ στην απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής.
«Οι μαθητές και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προστατευτούν σε καμία περίπτωση στα ειδικά σχολεία, ιδιαίτερα λόγω των συνθηκών και των μέτρων προστασίας τα οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτά.

Ο κίνδυνος διασποράς λόγω των καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνος στα Ειδικά σχολεία, στα οποία οι μαθητές δεν μπορούν να εφαρμόσουν σωστή χρήση μάσκας. Συνάδελφοι μας νοσούν, μας νοσούν και βρίσκονται στα νοσοκομεία», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Και η ΟΛΜΕ, όμως, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατηγόρησε τη δεύτερη ότι οι θα ολοκληρωθούν αφού κλείσουν τα σχολεία, λόγω των καθυστερήσεων.
Σύμφωνα με την εκπαιδευτική ομοσπονδία, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι η διαδικασία δεν προχώρησε γιατί έρχονται συνεχώς νέες αιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα βέβαια κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς ότι δεν κάνουν μαζικά αίτηση.