Η Ένωση Γονέων Καλαμαριάς ζητά μέσα από επιστολή της «να πραγματοποιηθούν όλες οι σχολικές εκδρομές με ασφάλεια». Δείτε την επιστολή αναλυτικά:

«Στον αέρα» βρίσκονται ξανά οι σχολικές εκδρομές. Επανερχόμαστε για την επαναλαμβανόμενη κατάσταση ακύρωσης των σχολικών εκδρομών σε όλες τις βαθμίδες, μιας και εγκύκλιος που προβλέπει τις παραμέτρους για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας απαιτεί έλεγχο από την τροχαία, κάτι που αυξάνει το κόστος των κομίστρων από τα τουριστικά πρακτορεία. Έτσι, αντί να λυθεί το ζήτημα, έχει ως αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία της Καλαμαριάς, όπως μας ενημερώνουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, οι διευθυντές να αναγκάζονται να ακυρώσουν ή να μην προγραμματίσουν σχολικές εκδρομές.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι ο έλεγχος της τροχαίας σε κάθε μετακίνηση – εντός ή εκτός νομού- είναι απαραίτητος, χωρίς να έχει φροντίσει για το απαιτούμενο προσωπικό στην τροχαία ή παραμέτρους εφαρμογής της που να εξασφαλίζουν και έμπρακτα την ασφάλεια των μαθητών.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς, να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι οι σχολικές εκδρομές, που ανάμεσα σε άλλα συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην επαφή τους με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού.

Πέρα από την αγανάκτηση γονέων και μαθητών για την ακύρωση των εκδρομών, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμοί για τον τρόπο μετακίνησης των παιδιών μας όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο κατά τις σχολικές εκδρομές, όσο για κάθε σχολική μετακίνηση, όπως είναι η μετακίνηση με σχολικά λεωφορεία από και προς την σχολική μονάδα.

Και αναρωτιόμαστε κατά πόσο διακυβεύεται η ασφάλειά τους, σε κάθε είδους μετακίνηση, όταν η μετακίνηση των μαθητών δεν είναι κρατική ευθύνη, αλλά αφήνεται στην ευχέρεια κάθε ιδιώτη- οδηγού λεωφορείου; Ενώ εγείρει υποψίες και δημιουργεί αμφιβολίες το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούν δρομολόγια προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τους ελέγχους της τροχαίας. Και κατά πόσο μπορεί η τροχαία να ανταποκριθεί επαρκώς και έγκαιρα σε αυτούς, σε περίπτωση που -ορθώς- ζητούνται οι έλεγχοι;

Ως γονείς δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας.

Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να επιληφθούν του ζητήματος, ώστε:

– καμία σχολική εκδρομή να μην ακυρωθεί

– να πραγματοποιηθούν όλες οι σχολικές εκδρομές με ασφάλεια, χωρίς αυξημένα κόμιστρα και με ευθύνη του ίδιου του κρατικού μηχανισμού

Καλούμε τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων όλων των σχολείων της Καλαμαριάς να ενημερωθούν από τις διευθύνσεις των σχολείων τους για τον προγραμματισμό και τον τρόπο διεξαγωγής των σχολικών εκδρομών ή για τον σχεδιασμό ακύρωσής τους και να επικοινωνήσουν μαζί μας.