Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, την ένταξη όλων των σχολείων της Νίκαιας στο πρόγραμμα «», όπως ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

 Νίκαια, 22 Ιουλίου 2022

Αναφορά προς  την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις τόσο για την εφαρμογή του προγράμματος σχολικά γεύματα για το 2022-23, όσο και για την πλήρη επέκτασή τους σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Νίκαιας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, τα «σχολικά γεύματα», ένας επιτυχημένος θεσμός που υλοποιείται εδώ και πέντε χρόνια, είναι κομβικής σημασίας την εποχή που οι οικογένειες αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα από την ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη στους μαθητές. Επισημαίνουν ότι στη Νίκαια απομένουν μόλις τέσσερα σχολεία που δε λαμβάνουν γεύματα, δηλαδή απαιτούνται 850 μερίδες επιπλέον κι αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη ζωτικής σημασίας για μαθητές και γονείς. Αναμένουμε τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών, τόσο για την εφαρμογή τους όσο και για την αναγκαία επέκτασή τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:

1.      την  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

2.      τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: « Ζωτικής σημασίας η αύξηση των σχολικών γευμάτων στα σχολεία της Νίκαιας, όπως ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων»

Ο Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης,  έχοντας υπόψη το από 21-7-2022  έγγραφο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη  το καταθέτει ως αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να απαντήσουν τι προτίθενται να πράξουν για την εφαρμογή και την επέκταση των σχολικών γευμάτων σε μία εποχή πρωτοφανούς ακρίβειας.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:

·         Τα σχολικά γεύματα, θεσμός που συμπλήρωσε φέτος πέντε χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις.

·         Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή τους σε πολλές οικογένειες που έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα οικονομικής φύσεως, όπως το κόστος της ενέργειας , των καυσίμων αλλά και των αγαθών πρώτης ανάγκης.

·         Στο Δήμο Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη, τέσσερα(4) σχολεία εξαιρούνται από το πρόγραμμα «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ» χωρίς να έχουμε επίσημη ενημέρωση αλλά και καμία δέσμευση για το πότε και αν θα ενταχθούν τα συγκεκριμένα σχολεία.

·         Είναι επιτακτική ανάγκη η διεύρυνση του προγράμματος στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Σε αριθμούς γευμάτων αυτό σημαίνει πως χρειάζονται επιπλέον 850 γεύματα για να έχουμε πλήρη κάλυψη όλων των μαθητών/τριών μας.

ΘΕΜΑ: Ένταξη όλων των δημοτικών σχολείων του Δήμου Νίκαιας–Αγ.Ι.Ρέντη στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων.

Τα σχολικά γεύματα, θεσμός που συμπλήρωσε φέτος πέντε χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις. Τα πολλαπλά οφέλη του Προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς μέσω των προϊόντων που επιλέγονται προάγεται στην νέα γενιά η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή του σε πολλές οικογένειες που έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα οικονομικής φύσεως, όπως το κόστος της ενέργειας , των καυσίμων αλλά και των αγαθών πρώτης ανάγκης.

Στο Δήμο Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη, τέσσερα(4) σχολεία εξαιρούνται από το πρόγραμμα «ΣΧΟΛΙΚαν θΑ ΓΕΥΜΑΤΑ» χωρίς να έχουμε επίσημη ενημέρωση αλλά και καμία δέσμευση για το πότε και αν ενταχθούν τα συγκεκριμένα σχολεία. Από τα 29 δημοτικά σχολεία του Δήμου μας, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τα 25 και παραμένουν εκτός προγράμματος τα παρακάτω:

1. 13ο Δημοτικό Νίκαιας με 250* μαθητές/τριες

2. 18ο Δημοτικό Νίκαια με 119* μαθητές/τριες

3. 19ο Δημοτικό Νίκαιας με218* μαθητές/τριες

4. 26ο Δημοτικό Νίκαιας με260* μαθητές/τριες

Σύνολο 847 μαθητές/τριες (*στοιχεία μαθητικού δυναμικού 2021-2022)

Στο Δήμο μας λάμβαναν 4.100 παιδιά σχολικά γεύματα το σχολικό έτος 2021-2022. Είναι επιτακτική ανάγκη η διεύρυνση του προγράμματος στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Σε αριθμούς γευμάτων αυτό σημαίνει πως χρειάζονται επιπλέον 850 γεύματα για να έχουμε πλήρη κάλυψη όλων των μαθητών/τριών μας.

Σας γνωρίζουμε πως το παραπάνω πρόγραμμα είναι για εμάς άκρως σημαντικό καθώς λύνει το πρόβλημα πολλών οικογενειών, που αδυνατούν για τα στοιχειώδη και είναι θέμα ζωτικής σημασίας.

Παρακαλούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας όπως αναλάβετε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2022 η σίτιση των μαθητών σε ΟΛΑ τα σχολεία του Δήμου μας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.