Πρόταση για δημιουργία Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου με έδρα το ΤΕΙ Καβάλας!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/06/2014 - 17:44 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε την ίδρυση Ελληνικού Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου με έδρα την Καβάλα

, υιοθετώντας πλήρως την παρακάτω πρόταση του Βουλευτή Καβάλας κ. Πασχαλίδη Ιωάννη, η οποία είχε κατατεθεί στον Υπουργό στις 12 Μαρτίου 2014, συνοδευόμενη από πλήρη επιστημονικό φάκελο, που εκπονήθηκε μετά από συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας κ. Μητρόπουλο Αθανάσιο και τους καθηγητές του ΤΕΙ Καβάλας.

1.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Στη Χώρα μας υπάρχουν τεράστιες υποδομές ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης που μπορούμε να
τις χρησιμοποιήσουμε εκτός των άλλων και ως εργαλείο ανάπτυξης και εισαγωγής συναλλάγματος. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε τη δημιουργία ενός Ελληνικού Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου με έδρα το ΤΕΙ Καβάλας και πόλους τα 13 ΤΕΙ της Χώρας. Η μέθοδος διδασκαλίας θα είναι αυτή του BLENDEDLEARNING όπου τα on-line μαθήματα θα συνδυάζονται με 2 εβδομάδες το χρόνο με εντατικά εργαστήρια face-to-face. Η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η αγγλική, ώστε να υπάρχει εξωστρέφεια.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

i. Στο ΤΕΙ Καβάλας έχουν ήδη εγκριθεί από το ΕΣΠΑ €1.000.000 για την εγκατάσταση ενός υπερυπολογιστικού συστήματος GRID με τεχνολογία CERN.
ii. Το Ίδρυμα έχει μακρά συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Athabasca του Καναδά που είναι από τα καλύτερα ανοιχτά πανεπιστήμια του κόσμου.
iii. Διαθέτει υψηλής τεχνολογίας σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές για τις οποίες επενδύθηκαν προσφάτως από το ΕΣΠΑ €10.000.000. Πολύ καλές υποδομές διαθέτουν επίσης και τα υπόλοιπα ΤΕΙ της Χώρας που θα λειτουργήσουν ως πόλοι.
iv. Το ΤΕΙ Καβάλας έχει εμπειρία στην αυτοδύναμη λειτουργία αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σπουδών αποκλειστικά στην αγγλική.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

1. e-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: που συνιστά συνδυασμό ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας, πληροφορικής και διαχείρισης τεχνικών έργων και που έχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση στις Αραβικές Χώρες αλλά και σε Αφρική, Ινδία και Κίνα.
2. e-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ: που αφενός λείπει από την Ελλάδα και αφετέρου θα επιτρέψει να γίνει εξαγωγή κυρίως στις Βαλκανικές Χώρες της νοσοκομειακής εμπειρίας που έχει η Χώρα μας.
3. e-ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ: που σε συνδυασμό με την διοίκηση επιχειρήσεων και την διαχείριση πληροφοριών έχει επίσης υψηλή ζήτηση στις ξένες αγορές.
4. e-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ: που αφενός είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα και αφετέρου θα λειτουργήσει θετικά για τα Ελληνικά προϊόντα μέσω των ξένων φοιτητών που θα εκπαιδευτούν.
5. Άλλα προγράμματα σπουδών καθώς και ανάλογες μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να προστεθούν.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ/ΟΦΕΛΟΥΣ & ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

– Το όλο εγχείρημα δεν έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό με εξαίρεση ίσως το απαιτούμενο λογισμικό εικονικών εργαστηρίων που αν δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο θα ηδύνατο να καλυφθεί μέσω του Προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης.
– Τα δίδακτρα θα κυμαίνονται από €500 για τους φοιτητές από την ΕΕ έως €3.000 για τους φοιτητές από άλλες χώρες.
– Ο χρόνος προετοιμασίας θα είναι περίπου 1 έτος.
– Το Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να καλύψει και το κόστος λειτουργίας των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ.
– Στο ΤΕΙ Καβάλας με διαβεβαιώνουν ότι από την ώρα που θα ανάψει «πράσινο φως» μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα.

kavalapress.gr/

Loading...
  • europalso   ideascentral