: Διαβάστε στο iPaidia.gr πώς διαμορφώνεται ο χώρος της Εκπαίδευσης μετά τις εισηγήσεις των ειδικών για , κέντρα ξένων γλωσσών και αλλά και για το κρας τεστ των .

Ελπίδα Οικονομίδη-

Επιστροφή υπό όρους που κάποιους ευνοεί περισσότερο και κάποιους λιγότερο προβλέπεται για . Οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων ανοίγουν με ορίζοντα να ολοκληρωθεί το σχολικό έτος εντός του Ιουνίου.

Αντίστοιχα, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, οι εισηγήσεις των ειδικών έδωσαν το «πράσινο φως» σε φροντιστήρια και , όχι όμως με τους ίδιους όρους.

Πώς θα διαμορφώνεται το τοπίο της εκπαίδευσης από την 10η Μαΐου:

Ένα ακόμα μέρος της καθημερινότητάς τους επανακτούν από την ερχόμενη Δευτέρα μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, αυτή του φροντιστηρίου. Μέχρι τις 14 Ιουνίου, ημέρα έναρξης των , τα φροντιστήρια επαναλειτουργούν μόνο για την τελευταία τάξη του Λυκείου.

Η αναστολή επιστροφής των υπολοίπων τάξεων προκαλεί προβληματισμό, καθώς εντός λίγων εβδομάδων ξεκινούν και τα θερινά μαθήματα. Επιπλέον, εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων υπογραμμίζουν ότι ο θεσμός θα κληθεί να καλύψει κενά δύο σχολικών ετών, που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας αλλά και της απουσίας .

Αυτό κυρίως αφορά τους μαθητές που την επόμενη χρονιά θα φοιτούν στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Κέντρα ξένων γλωσσών

Με την ίδια λογική, των υποψηφίων για εξετάσεις, οι ειδικοί εισηγήθηκαν και η Πολιτεία δέχθηκε την επαναλειτουργία δια ζώσης και των κέντρων ξένων γλωσσών. Όσοι μαθητές είναι υποψήφιοι εξετάσεων τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών ξεκινούν και πάλι από τα θρανία τους τα μαθήματα.

Επομένως και η επιστροφή στα αναμένεται περιορισμένη, με το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών να συνεχίζει την τηλεκπαίδευση.

Σχολεία

Στο ίδιο πλαίσιο που άνοιξαν τα Λύκεια δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα, επιστρέφουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στα , από το μέχρι και το Λύκειο.

Απαραίτητο για την παρακολούθησή τους είναι η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος από . Οι μαθητές δικαιούνται δύο δωρεάν self test την εβδομάδα, τα οποία θα διενεργούν εντός 24 ωρών από την έλευσή τους στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του σχολείου θα φανούν και τα αποτελέσματα των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, τα είχαν τριπλασιάσει τα ποσοστά αναστολής λειτουργίας τμημάτων ή και ολόκληρων σχολικών μονάδων.

Απογοήτευση σε χιλιάδες γονείς προκάλεσε η απόφαση για μη επαναλειτουργία των από την ερχόμενη Δευτέρα. Το υπουργείο Εργασίας έσπευσε από νωρίς να διευκρινίσει ότι δεν τίθεται τους στις 10 Μαΐου, αφήνοντας «παραθυράκι» για συζήτηση του θέματος αυτού σε επόμενη σύσκεψη των ειδικών.

Οι πιέσεις πάντως από την πλευρά των γονέων είναι πολλές, καθώς οι περισσότεροι, με την καθολική επιστροφή στην «κανονικότητα» και στο άνοιγμα όλο και περισσότερων δομών, δυσκολεύονται με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες οι δομές για τα νήπια.