Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 90η θέση παγκοσμίως και στην 20η θέση στην Ευρώπη, με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics που ανακοινώθηκαν στις 25 Ιουλίου 2023.

Αναλυτικότερα, η συγκεκριμένη κατάταξη, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο), συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών συλλέχθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ 1 και 20 Ιουλίου 2023.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 90η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 5500 ιδρυμάτων, που συμπεριλήφθηκαν στην τρέχουσα κατάταξη, και στην 20η θέση στην Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για 16η φορά, περιλαμβάνει 5.500 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και 23 Ελληνικά. Εκτός από την υψηλή αυτή θέση σε παγκόσμια επίπεδο, το ΕΚΠΑ βρίσκεται και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 4.079.762 ετεροαναφορές (citations). Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ την 1η θέση τόσο μεταξύ των βαλκανικών Πανεπιστημίων όσο και μεταξύ των Πανεπιστημίων της Μεσογείου.

Η «πεντάδα» των καλύτερων Ελληνικών Πανεπιστημίων

Την «πεντάδα» των καλύτερων Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 277 με 1.798.977 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 390 με 1.243.128 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 413 με 1.153.848 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 430 με 1.108.238 ετεροαναφορές.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην 2η , 3η και 4η θέση τα επίσης αμερικάνικα Πανεπιστήμια Στάνφορντ, ΜΙΤ και Μπέρκλει ενώ στην 5η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης της Μεγάλης Βρετανίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, η μεθοδολογία της εν λόγω κατάταξης άλλαξε από φέτος. Πιο συγκεκριμένα, από την κατάταξη του Ιανουαρίου του 2023, η βαθμολογία του κάθε Πανεπιστημίου υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 310 προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών του (από 210 που ήταν μέχρι πέρυσι) μείον τις ετεροαναφορές των 30 πρώτων προφίλ (αντί για των πρώτων είκοσι που ίσχυε μέχρι το 2022 .

Εντυπωσιακός ο αριθμός των ετεροαναφορών του ΕΚΠΑ

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του ΕΚΠΑ καλύπτει σχεδόν το 30% του συνόλου των ετεροαναφορών των 23 ελληνικών πανεπιστημίων, που περιλαμβάνονται στην κατάταξη. Ο συνολικός αριθμός ετεροαναφορών των 23 Ελληνικών Πανεπιστημίων στην τρέχουσα κατάταξη είναι 13.817.367.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την τρέχουσα ανακοίνωση, αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγράφει μία σπάνια επίδοση για ελληνικό Πανεπιστήμιο, ευρισκόμενο για 7η χρονιά τα τελευταία οκτώ χρόνια στο top 100 μιας συγκεκριμένης παγκόσμιας κατάταξης.

Όπως σημειώνει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει για άλλη μια φορά το σημαντικό ερευνητικό έργο, που επιτελείται στο Ίδρυμα το οποίο χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και αναφοράς, αποτελώντας παράλληλα την βάση εξαιρετικών συνεργασιών με Πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες άλλων χωρών. Επιπλέον, επιβεβαιώνει τη στρατηγική του ΕΚΠΑ, για την προώθηση της ακαδημαϊκής παρουσίας στο διαδίκτυο, μέσα από την υποστήριξη των πρωτοβουλιών ανοικτής πρόσβασης (Open Access). Κύριος στόχος της εν λόγω στρατηγικής είναι η μεταφορά σε μεγάλη κλίμακα της επιστημονικής γνώσης που παράγεται από το Πανεπιστήμιο σε ολόκληρη την κοινωνία.