Πέντε Έλληνες μαθητές στα Κεντρικά του TED στη Νέα Υόρκη

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔13/11/2018 - 11:45 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Πέντε μαθητές από τη Χαλκίδα που διακρίθηκαν στα TEDEd Clubs θα ταξιδέψουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην παγκόσμια συνάντηση των TEDEd Clubs στις 17 και 18 Νοεμβρίου.

Το TEDEd Club ELC Anifadis στη Χαλκίδα ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με πρωτοβουλία του Γ. Τσιουμάνη και την απόλυτη στήριξη των διευθυντών του κέντρου ξένων γλωσσών Χρήστου και Χριστίνας Ανυφαντή. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα TEDEd Club προάγει την έννοια του εθελοντισμού και αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τους νέους της χώρας και της περιοχής μας. Το club είναι αγγλόφωνο και ο κάθε κύκλος του έχει διάρκεια περίπου έξι μήνες. Στο τέλος του 1ου κύκλου διοργανώθηκε το τελικό event με τίτλο Think / Feel 13 ομιλητές, μια ποικιλία θεμάτων, αρκετούς εθελοντές και κοινό περίπου 120 ατόμων. Ο δεύτερος κύκλος είχε μεγαλύτερη απήχηση και το τελικό event με τίτλο Wonder WE είχε 15 ομιλητές με εξαιρετική θεματολογία, 40 εθελοντές μαθητές σε όλα τα πόστα και το κοινό έφτασε τους 250! Σε αυτή τη δεύτερη διοργάνωση οι τέχνες είχαν τη δική τους ξεχωριστή θέση ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε η δράση BE MY HERO με στόχο να κινητοποιήσουμε το κοινό αλλά και τους πολίτες της Χαλκίδας να γίνουν δότες μυελού των οστών!
Ήταν μεγάλη η χαρά και η υπερηφάνεια που νοιώσαμε όταν πέντε από τους μαθητές που συμμετείχαν ως ομιλητές στο 2ο κύκλο του TEDEd Club ELC Anifadis διακρίθηκαν και επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο διεθνές TED Ed Global Weekend που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2018.

Είναι η πρώτη φορά που μαθητές από την Ελλάδα επιλέγονται για να συμμετάσχουν σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Με την παρουσία τους στο TED Ed Global Weekend θα εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας καθώς έχουν επιλεγεί για να παρουσιάσουν την ομιλία τους σ ένα διεθνές και απαιτητικό κοινό: 200 παιδιά από όλο τον κόσμο θα παραβρεθούν σ αυτή τη διεθνή διοργάνωση και η ενεργός συμμετοχή τους αποτελεί μεγάλη τιμή και εξαιρετική ευκαιρία για μαθητές που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη στα πλαίσια της οποίας δεν έχουν πολλές δυνατότητες να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, θα συμμετάσχουν σε workshops παρουσίασης και δημόσιας ομιλίας θα συνεργαστούν και θα ανταλλάξουν απόψεις με τα μέλη άλλων CLUB ανά των κόσμο.

Γνωρίστε τους πέντε μαθητές / ομιλητές και τα θέματά τους που προέρχονται τόσο από την καθημερινή ζωή όσο και από παγκόσμια ζητήματα:

Δημήτρης Λιάκος, 13 μίλησε για την δύναμη του Youtube στο να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων.
Γεωργία Ιωαννίδη, 15 παρουσίασε το πολιτισμικό σοκ και πως το αντιμετωπίζουν οι μαθητές που μεταναστεύουν.
Μαρία Τυλιγάδη, 13 αγαπάει το ποδόσφαιρο και αναδεικνύοντας το στερεότυπο «το ποδόσφαιρο είναι για αγόρια» το κατέρριψε φέρνοντας παράδειγμα την προσωπική της εμπειρία αλλά και άλλες χώρες στον κόσμο.
Χρήστος Ανδριανόπουλος, 13 μίλησε με ευαισθησία για την σημασία του να θέλουμε να προσφέρουμε και να βοηθάμε τους άλλους
Κατερίνα Σουφλέρη, 16 παρουσίασε τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα το παγκόσμιο πρόβλημα της σύγχρονης δουλείας.

Οι εκδηλώσεις TEDX έχουν παγκόσμια εμβέλεια και το πρόγραμμα TEDEd Club που ξεκινήσαμε με επιτυχία πριν 2 χρόνια στην Χαλκίδα διευρύνεται και αποκτά διεθνή αναγνώριση προς όφελος των παιδιών μας και της πόλης μας. Οι μαθητές και μέλη του club που θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν γεμάτα νέες ιδέες και συνεργασίες ώστε να εξαπλώσουν έναν τρόπο σκέψης που θα αλλάξει προς το καλύτερο την κοινότητά τους και τελικά τον κόσμο…

Λίγα λόγια για το TED και τα TED ED Clubs
Πολλοί ίσως γνωρίζουμε τον οργανισμό TED ως μια πλατφόρμα διοργάνωσης συνεδρίων σε όλο τον κόσμο. Η αποστολή τους είναι να γίνουν γνωστές καινοτόμες ιδέες, οι οποίες στην σύλληψή τους έχουν σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο. Η ιδέες γνωστοποιούνται στο ευρύ κοινό μέσω σύντομων ομιλιών που δεν ξεπερνούν τα δεκαοκτώ λεπτά. Μέσα σε αυτό το διάστημα ο ομιλητής καταφέρνει να παρουσιάσει στο κοινό του την ουσία της ιδέας του ώστε το κοινό να συντονιστεί με αυτήν την μοναδική ιδέα.

Μια από τις πρωτοβουλίες του μη κερδοσκοπικού αυτού οργανισμού είναι το TED-Ed, μια πρωτοβουλία για την νεολαία και την εκπαίδευση.To TED-Ed δημιούργησε με τη σειρά του τα TED-Ed Clubs, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε εφήβους μαθητές. Σε ένα τυπικό TED-Ed club οι έφηβοι μαθαίνουν να διακρίνουν τί είναι αυτό που κάνει μια ιδέα ξεχωριστή και σημαντική για να γίνει γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαθαίνουν ακόμα να αποκρυσταλλώνουν τη δική τους ιδέα, να κάνουν έρευνα γύρω από αυτή και να την παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν την σημασία της εποικοδομητικής ανατροφοδότησης, ανταλλάσσοντας απόψεις για τη βελτίωση των ομιλιών των συναδέλφων τους. Στο τέλος, του κύκλου ενός club, τα μέλη του συνεργάζονται για την παραγωγή μια ημερίδας με ομιλητές που προέρχονται από το TEDEd Club και εθελοντές που μοιράζονται τις αξίες του.

Loading...


  • europalso

    ideascentral