Οι εκπαιδευόμενοι των ΣΔΕ μετά από πρωτοβουλία της ΠΕΦΑΣΔΕ «Πανελλήνια Ένωση Φοιτώντων & Αποφοίτων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας» ετοιμάζουν αποχή σε όλη την Ελλάδα για 20,21 & 22 Φλεβάρη διαμαρτυρόμενοι για:

1)Την μη πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών παρότι σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο β’ τετράμηνο (το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έλεγε ότι την βδομάδα που μας πέρασε θα έβγαζε κριτήρια & προκήρυξη αλλά τίποτα … )
2)Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν τα ΣΔΕ (Θέρμανση, Καθαριότητα, Γραφική Ύλη κλπ)
Αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν στα ΣΔΕ:
Προς
τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη
το Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθηση κ. Παυσανία Παπαγεωργίου
την Προϊσταμένη του τμήματος Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, κα Βασιλική Νικολοπούλου
την Υπεύθυνη Έργου Σ.Δ.Ε. του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., κα Ράνια Πριγκιφίλη
την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Κοινοποίηση
Προς το προεδρείο της Π.Ε.Φ.Α.Σ.Δ.Ε.
Προς τους βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ, Ιλχάν Αχμέτ
Προς τον πολιτευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη
Προς τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο
Προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας Nομού Ροδόπης
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Είμαστε οι φοιτούντες ενήλικοι μαθητές/μαθήτριες στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα το Σ.Δ.Ε. Κομοτηνής, Β΄κύκλος.
Βρισκόμαστε στο μέσον του διδακτικού έτους και τα προβλήματα στο Σ.Δ.Ε. μας είναι σοβαρά, πιεστικά και τα αισθανόμαστε ως «κόμπο στο λαιμό μας», που από στιγμή σε στιγμή θα μας επιφέρει ασφυξία. Το συναίσθημα αυτό εντείνει η περσινή εμπειρία μας, όταν μας ανακοινώθηκε η απόφαση «Περί αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών» (αρ. πρωτ. Κ1/53689/31-3-2016) και η πορεία της λειτουργίας των Σ.Δ.Ε. από την αρχή του διδακτικού έτους μέχρι σήμερα.
Η μη αντίδρασή μας μέχρι τώρα οφείλεται στην υπομονή και στην ανοχή την οποία δείξαμε στηριζόμενοι στη διαβεβαίωση την οποία έδωσε ο τέως Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης για την απρόσκοπτη λειτουργία των Σ.Δ.Ε., απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Κ.Κ.Ε. κ. Συντυχάκη για τη λειτουργία τους στις 14/06/2016 στη Βουλή (). Στην απάντησή του είχε πει: «Κύριε συνάδελφε, θέλω να θεωρήσετε δεδομένο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και την κοινωνική προσφορά που επιτελούν. Είναι θεσμός που προσφέρει μοναδική διέξοδο σε χιλιάδες ανθρώπους που επιθυμούν να επανέλθουν στη διαδικασία της μάθησης, να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και να αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας… …Κύριε συνάδελφε, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα αποδειχθεί τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο ότι τα ΣΔΕ θα ανοίξουν και δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, τουλάχιστον στη έκταση που γνωρίζουμε.»
Το άλλο γεγονός που επηρέασε την εκδήλωση της αντίδρασής μας ήταν και η αλλαγή της ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία έγινε στις αρχές Νοεμβρίου του 2016. Θελήσαμε να δώσουμε λίγο χρόνο και να περιμένουμε την εκτέλεση αυτών που έπρεπε να γίνουν καιρό πριν, γεγονός που δεν συνέβη και έτσι αποτέλεσμα είναι η επιστολή αυτή.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Aξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,
Θέλουμε με την επιστολή αυτή να σας γνωστοποιήσουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει για μια ακόμη χρονιά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής.
Τα προβλήματά μας είναι:
• Έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού
Το σχολείο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λειτουργεί μόνο με τρεις (3) αποσπασμένες εκπαιδευτικούς, τη διευθύντρια, την υποδιευθύντρια και μία μόνιμη αποσπασμένη, η οποία ήρθε προς τα τέλη Νοεμβρίου του 2016. Αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής, είναι να δίνονται λύσεις ανάγκης, όπως η συγχώνευση τμημάτων-ο Β΄κύκλος σπουδών από τρία (3) τμήματα έγιναν δύο (2).
Μια άλλη συνέπεια της έλλειψης αυτής είναι και η μαθητική διαρροή, η οποία τείνει αυξητική, καθώς μαθητές/μαθήτριες του Α΄κύκλου βλέποντας την κατάσταση απέσυραν την αίτησή τους και κάποιοι/κάποιες που παρακολουθούν, απογοητεύονται καθώς βλέπουν τις προσδοκίες τους να απαξιώνονται. Σε μικρότερη, μέχρι στιγμής, ένταση συναισθημάτων εκφράζονται και από τους μαθητές/μαθήτριες του Β΄κύκλου, που βλέπουμε τον αγώνα μας και τα όνειρά μας για κάτι καλύτερο να κινδυνεύουν να διαψευστούν και με μεγάλο αγώνα συνεχίζουμε να ερχόμαστε για να μην απαξιώσουμε και εμείς οι ίδιοι/ίδιες προσωπικά τον αγώνα που έχουμε κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για να πραγματοτοποιήσουμε το στόχο μας, την απόκτηση του τίτλου σπουδών του Σ.Δ.Ε.
• Μεγάλη καθυστέρηση στην προσέλευση ωρομισθίων καθηγητών/καθηγητριών
Οι ωρομίσθιοι/ωρομίσθιες καθηγητές/καθηγήτριες, τα τελευταία δύο χρόνια, προσελήφθησαν το μήνα Μάρτιο. Φέτος, αν και ευελπιστούσαμε σε έγκαιρη πρόσληψή τους, στηριζόμενοι στις δηλώσεις του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που έγιναν στη Βουλή στις 14/06/2017 και πιστεύοντας ότι οι καθυστερήσεις δε θα επαναληφθούν, δυστυχώς για ακόμη μια φορά δεν διαφαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα και ο χρόνος περνάει με όλα αυτά λειτουργούν εις βάρος μας.
Θα ήταν σοβαρή παράλειψή μας να μην αναφερθούμε και να ευχαριστήσουμε θερμά τους πέντε (5) καθηγητές/καθηγήτριες που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές/μαθήτριες του Β΄κύκλου σπουδών.
• Λειτουργικά προβλήματα
Εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων υπάρχουν:
• Σοβαρό πρόβλημα στην καθαριότητα: Το ΣΔΕ Κομοτηνής συνυπάρχει και συμπορεύεται και με άλλους φορείς, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.). Το πρόβλημα της καθαριότητας λόγω έλλειψης κονδυλίων είναι μεγάλο, ειδικά στις τουαλέτες, όπου η υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας. Φέτοα όπΠέρυσι είχαν δημιουργηθεί εθελοντικές ομάδες εργασίας που φρόντιζαν για την καθαριότητα, χωρίς να είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και θεωρούμε πως αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας ενός σχολείου.
• Σοβαρότατο πρόβλημα στην προμήθεια πετρελαίου: Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της εξόφλησης των προμηθευτών από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., κανείς προμηθευτής δε δέχεται να μας εφοδιάσει με πετρέλαιο. Μπορεί να φανταστεί ή να υποθέσει κανείς πως είναι οι αίθουσες διδασκαλίας και οι σχολικοί χώροι, αν συνυπολογίσει τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, που είναι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Την περσινή χρονιά, οι μαθητές/μαθήτριες κάναμε εράνους μεταξύ μας για τον εφοδιασμό πετρελαίου. Τέτοιου είδους λύσεις όμως είναι προσωρινές και δεν μπορούμε να τις επαναλαμβάνουμε συνέχεια γιατί αρκετοί/αρκετές είμαστε άνεργοι/άνεργες.
• Αδυναμία μικροεπισκευών και προμηθειών: Εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία αγοράς (αναλώσιμα, γραφική ύλη κ.ά.) ή συντήρησης (καυστήρα, αναγομώσεις πυροσβεστήρων, μηχανημάτων κ.ά.). Όλα αυτά καθιστούν δύσκολη, έντονα προβληματική, αλλά και επικίνδυνη τη λειτουργία του σχολείου μας.
• Αδυναμία εκπαιδευτικών επισκέψεων και άλλων εκδηλώσεων.

www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1355523331134939&id=204646962889254