Πανελλήνιες 2021: Τι αλλάζει φέτος στις βάσεις – Αναλυτικά παραδείγματα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/01/2021 - 11:54 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 19/01/2021 - 13:10

: Αλλαγές έρχονται στις Πανελλαδικές 2021, ενώ κάποιες άλλες θα ισχύουν από το καλοκαίρι του 2022. Δείτε στο ipaidia.gr τι ισχύει με τις και το σύστημα εισαγωγής από φέτος.

: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις βάσεις

Το υποστηρίζει ότι η , πλέον, δεν θα έχει απόλυτο αριθμό (π.χ. 10) αλλά θα καθορίζεται από το κάθε τμήμα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η βάση εισαγωγής θα προκύπτει από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.

Τι όμως πραγματικά σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή για τους υποψηφίους που θα ριχθούν φέτος στη «μάχη» των ; Ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης εξήγησε μιλώντας στο iefimerida.

«Για να υπολογιστεί η (Ε.Β.Ε.) πρέπει να υπολογιστεί πρώτα ο Μέσος Όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στα 4 μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Αυτό γίνεται υπολογίζοντας το Μέσο Όρο κάθε μαθήματος και μετά υπολογίζοντας το Μέσο Όρο των 4 μαθημάτων κάθε Πεδίου» εξηγεί αρχικά ο κ. Στρατηγάκης και προσθέτει:

«Δημιουργείται, έτσι, ο Μέσος Όρος των επιδόσεων σε κάθε Πεδίο που βλέπουμε στον Πίνακα. Σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς δεν μετράνε οι συντελεστές βαρύτητας κάθε μαθήματος. Αυτοί μετράνε στον υπολογισμό των μορίων του υποψηφίου και μόνο»

Πανελλήνιες 2021 - Πώς υπολογίζεται η ΕΒΕ

Πανελλήνιες 2021 - Η ΝΕΑ διαδικασία για το μηχανογραφικό

Άνοιγμα σχολείων - Βασιλακόπουλος: Προτεραιότητα να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Το , σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, «θα ορίσει ένα εύρος απόκλισης από αυτό το Μέσο Όρο, που θα ορίζεται με Υπουργική Απόφαση κάθε χρόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα ισχύει από το επόμενο έτος. Το Υπουργείο έδωσε ως παράδειγμα εύρος από 0,8 έως 1,2. Παλαιότερα είχε δώσει από 0,65 έως 1,1».

Ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι με το νέο σύστημα «κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει το δικό του συντελεστή μέσα στο προκαθορισμένο από το Υπουργείο Παιδείας όριο. Δηλαδή αν το εύρος είναι από 0,8 έως 1,1 κάθε τμήμα μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε συντελεστή μέσα σ’ αυτό το εύρος. Ο συντελεστής αυτός μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο με απόφαση του τμήματος μέχρι 31 Αυγούστου και να ισχύσει από το επόμενο έτος. Μπορεί ένα τμήμα να επιλέξει το 0,8, άλλο τμήμα το 0,85 και ένα τρίτο το 0,9».

Στον πίνακα που ακολουθεί και επιμελήθηκε ο Στράτος Στρατηγάκης βλέπουμε πως θα διαμορφωνόταν η Ε.Β.Ε. ανάλογα με την επιλογή συντελεστή, σύμφωνα με τα βαθμολογικά στοιχεία των του 2020.

«Έτσι με συντελεστή 0,8 στα τρία πρώτα Πεδία η θα είναι γύρω στο 9, ενώ στο 4ο Πεδίο θα είναι 7,85. Φυσικά κάθε τμήμα μπορεί να έχει τη δική του Ε.Β.Ε, αλλά το ελάχιστο θα είναι αυτό» αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Στρατηγάκης, σημειώνοντας ότι «ο περιορισμός του αριθμού των εισακτέων θα μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα, δηλαδή το να μπαίνουν παιδιά με 3 στα πανεπιστήμια, χωρίς όλη αυτή την πολυπλοκότητα». • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: