: Πρακτικές συμβουλές ενόψει των που πλησιάζουν από τον σύμβουλο σταδιοδρομίας και διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, Νίκος Δεμερτζής

Ο φόβος για την αποτυχία οδηγεί στον άγχος κατά την περίοδο των και έτσι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα εμφάνισης στις ζωές των εφήβων.

Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, Νίκος Δεμερτζής αναφέρθηκε στη διαχείριση του άγχους, αλλά και σε πρακτικούς τρόπους για την αντιμετώπισή του.

«To άγχος μπορεί να μας κάνει καλό. Το δημιουργικό άγχος δεν είναι κακό, όταν έχουμε υπερβολικό όμως τα χάνουμε όλα, το χειρότερο από όλα είναι ο πανικός», ανέφερε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Δεμερτζής.

«Το άγχος των είναι ένας μασκαρεμένος φόβος», τόνισε. Για τους λόγους αυτούς ο κ. Δεμερτζής υπογράμμισε πως οι μαθητές πρέπει να έχουν θετική στάση απέναντι στα πράγματα, να έχουν ένα υποστηρικτικό δίκτυο, να επιστρατεύουν την ηρεμία και τη ψυχραιμία τους και να κάνουν συχνά διαλλείματα, ώστε να ξεφεύγει το μυαλό.

Θετικά επίσης συμβάλλουν η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση, ενώ σε περιπτώσεις πανικού οι βαθιές αναπνοές μπορούν να φανούν άκρως βοηθητικές. «Θέλουμε να γίνει έκκριση της σεροτονίνης που είναι η ορμόνη της χαράς και όχι της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του άγχους», σημείωσε.