: Διαβάστε στο iPaidia.gr όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τον αριθμό θέσεων που διατίθενται για τους υποψηφίους της Γ’ Λυκείου και τις διαθέσιμες ειδικότητες στο παράλληλο .

Ελπίδα Οικονομίδη-

Με πάνω από 50 ειδικότητες και δυνατότητα εισαγωγής σε ΙΕΚ των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού και συστήνει το Υπουργείο Παιδείας το παράλληλο μηχανογραφικό στους υποψηφίους της Γ’ Λυκείου.

Για πρώτη φορά οι υποψήφιοι εκτός από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου 2021 θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των διεκδικώντας τις θέσεις που δεσμεύονται πρώτη φορά φέτος από τον Ιούλιο.

Με τη θέσπιση της , η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια δυσκολεύει για υποψηφίους με πολύ χαμηλές επιδόσεις. Το παράλληλο μηχανογραφικό έχει στόχο να «απορροφήσει» μέρος αυτών, σε ειδικότητες, που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία έχουν προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Ο αριθμός εισακτέων στο

Με 8.000 θέσεις ξεκινάει φέτος η διαδικασία συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού.

Η διαδικασία θα είναι ταυτόχρονη με το για τους υποψηφίους, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων.

Η συμπλήρωση των δύο μηχανογραφικών αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουλίου, αφού πρώτα έχουν ανακοινωθεί οι βαθμολογίες και η λίστα της για όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα.

Πάνω από 6.000 θέσεις διατίθενται για τα Δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας του Υπουργείου Παιδείας και οι υπόλοιπες σχεδόν 2.000 θέσεις διατίθενται σε ΙΕΚ των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού και του ΟΑΕΔ.

«Εισιτήριο για την είσοδο στα ΙΕΚ είναι το απολυτήριο Λυκείου. Η βαθμολογία θα ορίσει τους επιτυχόντες αλλά και σειρά άλλων κριτηρίων που διαφέρουν ανάλογα με τον Κανονισμό του κάθε ΙΕΚ. Μεταξύ διαφόρων κριτηρίων είναι και τα κοινωνικά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον Ιούλιο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν εγγραφής και τον Σεπτέμβρη που «παραδοσιακά» γίνονται οι εγγραφές στα ΙΕΚ.

Πάνω από 50 ειδικότητες στη

Η λίστα των ειδικοτήτων έχει ήδη ανακοινωθεί σε ΦΕΚ με το Υπουργείο Παιδείας να επιλέγει για φέτος 50 από τις 120 που προσφέρουν συνολικά τα ΙΕΚ, για το παράλληλο μηχανογραφικό.

Μεταξύ των επιλεγμένων ειδικοτήτων ξεχωρίζουν:

  • τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής
  • -web designer
  • επιμελητής πτήσεων
  • στέλεχος διεθνούς εμπορίου
  • ηχολήπτης
  • τεχνικός βιολογικής γεωργία

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι :

  • Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού, παράλληλα με το μηχανογραφικό 2021.
  • Διαβατήριο για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι το απολυτήριο των ενδιαφερομένων. Ανάλογα με το ΙΕΚ υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, όπως αυτή των κοινωνικών κριτηρίων.
  • Δυνατότητα εγγραφής στα δημόσια ΙΕΚ έχουν οι υποψήφιοι τον Ιούλιο κατά την συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού και τον Σεπτέμβριο.