Πανελλήνιες 2019: Το πρόγραμμα και οι «γκρίζες» ζώνες του μηχανογραφικού

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/03/2019 - 10:31 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 31/03/2019 - 12:00

| | Μία μέρα νωρίτερα σε σχέση με πέρσι ξεκινάνε οι φετινές , με τη σειρά εξέτασης των μαθημάτων να παραμένει η ίδια

Στην τελική ευθεία μπαίνει το υπουργείο Παιδείας για τις φετινές εξετάσεις με τα… μισά υλικά. Χθες ανακοίνωσε το ( ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ), ενώ ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη προαναγγείλει ότι αρχές Απριλίου θα ανακοινώσει την για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, του 2020.

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο ipaideia.gr

Οι υποψήφιοι, μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου, βέβαια, μέχρι σήμερα υποβάλλουν τις αιτήσεις για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το φετινό , σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Ο λόγος, φυσικά, είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί, ώστε να ψηφιστεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο που προβλέπει και τις τελευταίες συγχωνεύσεις και που έχουν απομείνει σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, από τον Σεπτέμβριο του 2019 όλα τα ΤΕΙ θα καταργηθούν και στη θέση τους θα ιδρυθούν πανεπιστημιακά τμήματα. Αγνωστο είναι πόσα και ποια από αυτά θα εισαχθούν στο δελτίο του 2019 και πόσα το 2020. Σε επόμενο στάδιο, βέβαια, τίθεται και το ερώτημα πόσο γρήγορα μπορεί να ιδρυθεί ένα μέσα σε λίγους μήνες (και μάλιστα καλοκαιρινούς) διατηρώντας παράλληλα την ακαδημαϊκότητά τους. Ενα επιπλέον ζήτημα που έχει προκύψει με τις φετινές δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές είναι τα ειδικά μαθήματα, με τους μαθητές σε ορισμένες περιπτώσεις να συμπληρώνουν στα τυφλά.

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο ipaideia.gr

Μία μέρα νωρίτερα σε σχέση με πέρσι ξεκινάνε οι φετινές εξετάσεις, με τη σειρά εξέτασης των να παραμένει η ίδια. Την Παρασκευή 7 Ιουνίου ανοίγει η αυλαία με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μάθημα Γενικής Παιδείας, και η διαδικασία ολοκληρώνεται την Τρίτη 18 Ιουνίου με το μάθημα της Βιολογίας για τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, πρόκειται για την τελευταία χρονιά που θα εφαρμοστεί το παρόν εισαγωγικό σύστημα. Οι υποψήφιοι φέτος θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και ένα πέμπτο μάθημα που θα τους ανοίξει ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο, ενώ δύο από τα εξεταζόμενα μαθήματα έχουν συντελεστή βαρύτητας 1,3 και 0,7 αντίστοιχα.

Από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει δημοσιοποιήσει ο υπουργός Παιδείας και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο, οι μαθητές θα εξετάζονται και πάλι σε τέσσερα μαθήματα, καταργείται η δυνατότητα λήψης πέμπτου μαθήματος, όπως και οι συντελεστές βαρύτητας, με το μέσο όρο των επιδόσεων να διαμορφώνεται πλέον ισόβαθμα για όλους. Στο νέο εισαγωγικό σύστημα που θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2020, εισάγεται και ένας νέος «θεσμός»: αυτός των «πράσινων» τμημάτων, η εισαγωγή στα οποία θα γίνεται αποκλειστικά με τη λήψη απολυτηρίου (60% οι βαθμοί τετραμήνων και 40% οι ενδοσχολικές εξετάσεις που γίνονται σε τοπικό και όχι σε σχολικό επίπεδο), καθώς και με τη συμπλήρωση ειδικού μηχανογραφικού που θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση της Β’ Λυκείου (κατ’ εξαίρεση για την επόμενη χρονιά οι μαθητές θα συμπληρώσουν το μίνι μηχανογραφικό τον Οκτώβριο του 2019).

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο ipaideia.gr
Εξετάσεις

Στις 6 Ιουνίου ξεκινάνε φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 20 Ιουνίου.

Αλλαγές στο

Χθες το υπουργείο Παιδείας έδωσε διευκρινιστικές οδηγίες και για τη σχολή των Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στους οποίους εισάγονται από φέτος οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Οι μαθητές της Γ’ τάξης θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Λιμενικό, βάσει σχετικής προκήρυξης, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Η εισαγωγή για τα ΕΠΑΛ στη λιμενική σχολή ισχύει και στην περίπτωση του 10%, που αφορά υποψηφίους παλαιότερων ετών, και δεν προβλέπει νέα εξέταση.

Πανελλήνιες 2019: Κλείνουν σήμερα οι αιτήσεις – δηλώσεις

Πανελλήνιες 2019: Τι αλλάζει στο μηχανογραφικό 2019

Πανελλήνιες 2019: Με μπόνους στις στρατιωτικές σχολές οι πυρόπληκτοι

 

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso