Πανελλήνιες 2017: ερωτήματα για τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/03/2017 - 15:03 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 26/03/2017 - 15:59

Η διεξαγωγή των αποτελεί αίτημα δικαίου όλων των μαθητών και των γονέων-κηδεμόνων τους  αφού, πλην των άλλων, λειτουργούν ως δικλίδα ασφαλείας και στην ψυχολογία των μαθητών για απρόσμενα και έκτακτα περιστατικά. Ωστόσο η χρονική περίοδος διεξαγωγής των επαναληπτικών εξετάσεων κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου δημιουργεί προβληματισμούς και ερωτήματα όπως τα επόμενα:

Καραγιάννης Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στην επαναληπτική εξέταση την προηγούμενη χρονιά ήταν λίγοι στον αριθμό (διαφοροποιημένος ανά εξεταζόμενο μάθημα).

Η τοποθέτηση της εξέτασης τον Σεπτέμβριο (μάλλον στις αρχές) θα σημάνει πιθανόν την αύξηση του αριθμού αυτού (για προφανείς λόγους!). Η τεχνική δυσκολία έγκειται στον χρόνο βαθμολόγησης/ εξαγωγής των αποτελεσμάτων/ συμπλήρωσης Μηχανογραφικού, καθώς και στη συμμετοχή των υποψηφίων αυτών στη διαμόρφωση των  αφού, προφανώς, οι βάσεις των σχολών θα είναι κοινές για όλους τους υποψηφίους. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Θα καθυστερήσει η ανακοίνωση των βάσεων γενικά; Θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις; Μέχρι σήμερα τα παραπάνω προβλήματα δεν υπήρχαν.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο αποκλείουν(;) υποψήφιους από την κατηγορία των σχολών/τμημάτων εκείνων στις οποίες η εισαγωγή απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, νομικό αλλά και ίσων ευκαιριών πρόσβασης των υποψηφίων σε όλες τις σχολές.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις θα έχουν επιπλέον περιθώριο προετοιμασίας 2 μηνών σε σχέση με τους υποψηφίους που συμμετείχαν στην τακτική εξέταση. Εξασφαλίζει αυτό ίσους όρους συμμετοχής; Μήπως αυτό θα αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο για αύξηση των "έκτακτων περιστατικών";

Ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος της διαδικασίας διεξαγωγής των επαναληπτικών εξετάσεων (2 εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αμέσως μετά τις κανονικές;

Νομίζω πρέπει να συμφωνηθεί διακομματικά οι εξετάσεις να γίνουν όπως κάθε χρονιά, ώστε τα προβλήματα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.

Loading...
  • ideascentral

    europalso