Ένα νέο επικοινωνιακό παιχνίδι στήνει αυτές τις μέρες η τρικομματική κυβέρνηση στις πλάτες 160.000 εκπαιδευτικών και 100.000 υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση βλέποντας ότι την περιμένει ένας καυτός Μάιος, με κύρια μέτωπα: τις νέες μειώσεις μισθών έως και 20% με τη λήξη της μετενέργειας, τις απολύσεις στο δημόσιο και τη νέα φοροεπιδρομή κατά των νοικοκυριών, προωθεί επικοινωνιακά αντίμετρα. Προκαλεί αντιπερισπασμό για να αποσπασθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, έστω και προσωρινά, από τα ζέοντα προβλήματα της καθημερινότητας.

Επενδύει λοιπόν, στην αναταραχή κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις, που και πολλές χιλιάδες οικογενειών απασχολούν άμεσα και η κοινωνία ευρύτερα τις αντιμετωπίζει με ευαισθησία. Για να πετύχει το στόχο της φέρνει τώρα και επιτακτικά νομοθετήματα – πρόκληση για τους καθηγητές, εξωθώντας τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές. Είναι προφανές ότι αυτές οι διατάξεις θα μπορούσαν να εμφανιστούν οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου. Όμως η κυβέρνηση τις επιβάλλει με ανελαστικότητα την παραμονή των πανελλαδικών εξετάσεων, για να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις αναπόφευκτες αντιδράσεις.

Το επόμενο διάστημα όλοι θα ασχολούνται με τις κινητοποιήσεις των καθηγητών και τις επιπτώσεις τους στις εξετάσεις, ενώ θα ενεργοποιηθούν οι γνωστοί κοινωνικοί αυτοματισμοί (οι καθηγητές έχουν τη δουλειά τους και εργάζονται …το μισό χρόνο, ενώ εκατομμύρια άλλοι είναι άνεργοι και άλλες τέτοιες βλακείες).

Εσκεμμένη αδιαλλαξία

Για να γίνει αντιληπτό το εν εξελίξει σχέδιο της κυβέρνησης αρκεί να αναφερθεί ότι στη συνάντηση της Τετάρτης με την ΟΛΜΕ, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, φάνηκε αδιάλλακτος, μη κάνοντας βήμα πίσω σε βασικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων:

– Δεν έκανε πίσω στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, που θα οδηγήσει στην απόλυση 10.000 αναπληρωτών, από τον Σεπτέμβριο, αλλά δήλωσε ότι θα υπάρξει ελαστικότητα.

– Φάνηκε ανυποχώρητος στις αναγκαστικές μεταθέσεις, υποστηρίζοντας ότι θα γίνουν οι λιγότερες δυνατές.

Ταυτόχρονα, αναγκάζοντας τους καθηγητές να χρησιμοποιήσουν το έσχατο μέσο αγώνα, την απεργία, η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια νέα επίδειξη πυγμής. Γι’ αυτό άλλωστε διαρρέει ότι για «να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων», είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε επιστράτευση!

«Αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μας φορέσει χακί, οι καθηγητές θα γυρίσουν στα σχολεία με ψηλά το κεφάλι…» απάντησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.