Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποστηρίζουν ότι τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτούργησαν κάτι που διαψεύδει η Διοίκηση του ιδρύματος, η οποία υποστηρίζει ότι λειτούργησε το σύστημα πυροπροστασίας και εκλήθη άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία περιόρισε τη φωτιά στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

Οι φοιτητές πάντως τονίζουν ότι:

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, 3/4/24, ξέσπασε φωτιά σε δωμάτιο φοιτήτριας, στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(Π.Ι.).

Η φοιτήτρια κατάφερε να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονές της, για να απεγκλωβιστεί από τις φλόγες που είχε τυλιχθεί το δωμάτιό της. Ο συναγερμός δεν χτύπησε αυτόματα, ενώ όσο και να προσπάθησαν να τον ενεργοποιήσουν χειροκίνητα δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα να προσπαθούν με φωνές και χτυπήματα να ξυπνήσουν όσους βρίσκονταν στο κτίριο.

Την ύστατη στιγμή, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής και εστιακών φοιτητών, κατάφεραν να απομακρυνθούν οι περισσότεροι με ασφάλεια, ενώ δυο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μέλη της διοίκησης και της Φοιτητικής Μέριμνας κατέφθασαν, χωρίς καμία κατάσταση-λίστα διαμενόντων, χωρίς τα κλειδιά των δωματίων. Έπρεπε να τους υποδείξουμε εμείς, να ελέγξουν αν τυχόν έμεινε κάποιος αναίσθητος και παγιδεύτηκε μέσα στο δωμάτιο του. Μέχρι στιγμής η εστία ανάφλεξης παραμένει άγνωστη, αλλά οι ευθύνες είναι γνωστές:

Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας αντιμετωπίζονταν διαρκώς από την Διοίκηση του Π.Ι. με αδιαφορία και περιφρόνηση. Τόσο οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών (ΣΕΦΠΙ), αποδείκνυαν και δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των κτιρίων. Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ΣΕΦΠΙ: « οι ανεπάρκειες προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία, βάζουν την προσωπική μας ασφάλεια σε κίνδυνο! Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί ή συντηρηθεί και απειλούμαστε από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες»… «οι φοιτητές αυτή τη στιγμή πρέπει να διαβιούν, να σπουδάζουν και καλούνται μάλιστα και να «αριστεύσουν» σε απαράδεκτες και κυρίως επικίνδυνες συνθήκες σαν υπάνθρωποι. Αλλά ταυτόχρονα αρνείται να προβάλει αυτά τα ζητήματα, να απαιτήσει προσλήψεις και χρηματοδότηση για να μην “δυσφημιστεί η εικόνα του ιδρύματος”»… «Να μην επιτρέψουμε να γίνουμε για άλλη μια φορά θύματα σε προαναγγελθέντα εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών».
Η απάντηση της πρυτανείας

Στις 3 Απριλίου 2024, στο κτήριο Γ του Συγκροτήματος Β των Φοιτητικών Κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Α’ Ιωαννίνων, εκδηλώθηκε φωτιά σε δωμάτιο του 3ου ορόφου. Λειτούργησε το σύστημα πυροπροστασίας και εκλήθη άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία περιόρισε τη φωτιά στο συγκεκριμένο δωμάτιο. ‘Ολοι/ες οι φοιτητές/τριες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το κτήριο. Δύο φοιτήτριες διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», όπου, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, έγινε ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και δεν προέκυψε λόγος νοσηλείας. Οι δύο φοιτήτριες επέστρεψαν στην Πανεπιστημιούπολη και τους διατέθηκε δωμάτιο σε άλλο κτήριο των Φοιτητικών Κατοικιών.

Οι Πρυτανικές Αρχές ενημερώθηκαν άμεσα για το συμβάν στη διάρκεια της νύχτας. Η Πρύτανης Καθ. Α. Μπατιστάτου και ο Αντιπρύτανης Καθ. Ι. Λεονάρδος μετέβησαν άμεσα στο χώρο. Για την διαπίστωση της αιτίας που προκάλεσε την εκδήλωση της φωτιάς, διενεργείται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι Πρυτανικές αρχές συνομίλησαν και με τους φοιτητές/τριες που διαμένουν στα δωμάτια του κτιρίου όπου εκδηλώθηκε η φωτιά και φρόντισαν για την μεταφορά τους σε στεγασμένο χώρο εντός της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.

Η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας έχει δραστηριοποιηθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες για την μεταστέγαση των φοιτητών/τριών σε διαθέσιμα δωμάτια των Φοιτητικών Κατοικιών εντός της ημέρας.

Για την αποκατάσταση των ζημιών θα ακολουθήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Η ασφαλής διαβίωση των φοιτητών/τριών στα κτήρια των Φοιτητικών Κατοικιών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση στοχεύουν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο έτος (καταγραφή δωματίων, νέος Κανονισμός λειτουργίας, ενέργειες για ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων κτλ). Επισημαίνεται ότι υφίσταται σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας και υπάρχει σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ