Τα ονόματα και οι ηλικίες των 34 θυμάτων των αεροπορικών επιδρομών στο Ρομπόσκι στις 28.12.2011

Την Κυριακή 8 Γενάρη, μεγάλη δύναμη της τουρκικής αστυνομίας με φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στο πάρκο Ροζάβα, στην Αμιδα (Ντιγιάρμπακιρ) και κατεδάφισαν το επιβλητικό μνημείο που είχε ανεγερθεί πρίν από 4 χρόνια, για τα 34 θύματα που έχασαν τη ζωή τους από τους σφοδρούς και αναίτιους βομβαρδισμούς της τουρκικής Αεροπορίας, ενάντια σε μια ομάδα 40 ατόμων, κατοίκων του χωριού Ρομπόσκι, στην επαρχία Σιρνάκ, στις 28 Δεκέμβρη 2011.

Αυτό είναι ότι απέμεινε από το μνημείο.

Το μνημείο ήταν έργο του γλύπτη Σουάτ Γιακούτ (Suat Yakut). Οκτώ πύραυλοι ήταν καρφωμένη γύρω από μια τραγική φιγούρα της Κούρδισσας (ίσως μάνας, ίσως αδελφής, ίσως συζύγου ή κόρης). Στη βάση του μνημείου αναγράφονταν τα 34 ονόματα των νεκρών της επίθεσης.

Οι πρόσφατα διορισμένοι αξιωματούχοι στο δήμο του Καγιάπινάρ, στη περιοχή όπου ήταν το μνημείο επικαλέστηκαν άγνοια και δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία πληροφόρηση για το θέμα.

Εκ μέρους των μητέρων των σφαγιασθέντων του Ρομπόσκι, η Εντσού, δήλωσε ότι τέτοια βάρβαρα φαινόμενα μισαλλοδοξίας, μαζί με εγκλήματα και σφαγές, συμβαίνουν κάθε μέρα στη πολιτεία.
«Κάνουν ότι μπορούν για να ξεχαστεί το περιστατικό. Προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατασκευή του μνημείου. Είχαμε συλλήψεις πριν λίγες μέρες στην 5η επέτειο» .
«Νομίζουν ότι αν γκρεμίσουν το μνημείο θα ξεχάσουμε! Κάνουν λάθος», είπε.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι το τέλος. Γκρεμίσανε το μνημείο. Αυτό μεγάλωσε τον πόνο μας. Οι δολοφόνοι του Ρομπόσκι επέστρεψαν για να σκουπίσουν το αίμα από τα χέρια τους πάνω στο μνημείο με τα ονόματα των 34 θυμάτων τους».
Στην πέμπτη επέτειο του φονικού βομβαρδισμού των αμάχων από την τουρκική αεροπορία είχαμε αναφερθεί πρόσφατα στο
http://www.imerodromos.gr/