«Απίστευτο και όμως ελληνικό» – Δείτε τι έγινε  που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ΙΝ, παρά την προετοιμασία που υποθέτει κανείς ότι υπήρξε για τη διεξαγωγή του, στις απαντήσεις των θεμάτων που γνωστοποίησε η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού διαπιστώνεται ότι σε ερωτήσεις του μαθήματος «Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας» όλες οι απαντήσεις θα θεωρηθούν σωστές!

Το γιατί ξεπερνά ίσως και το γεγονός. Αιτία λοιπόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι η μη ευκρίνεια στη φωτοτύπηση της ερώτησης.

«Επισημαίνεται ότι για λόγους ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων, για δεκαεπτά (17) ερωτήσεις του μαθήματος «Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας» (39, 47, 48, 51, 52, 53, 54, 58, 60, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 70 και 73), η Κ.Ε.Δ. αποφάσισε να θεωρηθεί ως ορθή οποιαδήποτε επιλογή, λόγω της απόκλισης που παρατηρήθηκε στην ευκρίνεια/φωτεινότητα σκιασμένων κρίσιμων τετραγώνων κατά τη φωτοτύπηση των ερωτηματολογίων σε φωτοαντιγραφικά μηχανήματα ορισμένων εξεταστικών κέντρων» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Οι «σκιές» στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ

«Σκιές» πλανώνται με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες να δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη καθώς σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ειδικότερα, ερωτήματα για το αδιάβλητο της διαδικασίας έχει εγείρει η καθυστέρηση των θεμάτων μέχρι και 1,5 ώρα σε κάποια εξεταστικά κέντρα. Το Σάββατο 4 Μαρτίου, περισσότεροι από 76.700 υποψήφιοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό για 6.500 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο.

Κάποιοι μιλούν πάντως για «ναυάγιο» σε οργανωτικό και διεπιχειρησιακό επίπεδο. Εξ αρχής, είχαν εντοπιστεί προβλήματα με την ώρα προσέλευσης, καθώς πολλά από τα 527 εξεταστικά κέντρα τήρησαν τις οδηγίες για την ώρα, ενώ άλλα ήταν… πιο ελαστικά. Οι διαφοροποιήσεις από εξεταστικό κέντρο σε εξεταστικό κέντρο, δεν αφορούσαν μόνο στην ώρα. Σύμφωνα με μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε κάποια εξεταστικά κέντρα δόθηκαν διευκρινίσεις για τα θέματα, αφού μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων είχε ήδη αποχωρήσει.
Το πρόβλημα της γραμμοσκίασης και η λύση

Απαντήσεις για όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δίνει στο Newsbomb, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είχε να κάνει με το γεγονός ότι σε ορισμένα σχολεία/ εξεταστικά κέντρα δεν αποδόθηκε σωστά, κατά τη φωτοτύπηση, η γραμμοσκίαση σε 17 ερωτήσεις του μαθηματικού συλλογισμού (συνολικά η δοκιμασία δεξιοτήτων είχε 100 ερωτήσεις).

Όταν ενημερωθήκαμε από τα σχολεία αυτά, ζητήσαμε να φωτοτυπηθούν εκ νέου οι συγκεκριμένες σελίδες αλλά αυτό έλυσε το πρόβλημα μόνο σε ορισμένα. Έτσι δημιουργήθηκε μία κατάσταση στην οποία κάποιοι υποψήφιοι (λίγοι μεν αλλά η αρχή της ίσης μεταχείρισης δεν έχει να κάνει με αριθμούς) δεν είχαν την ίδια ευχέρεια επίλυσης των 17 ερωτήσεων με τους συνυποψηφίους τους. Η λύση που τελικά δώσαμε, να θεωρηθούν όλες οι απαντήσεις σωστές, νομίζω ότι ήταν η δικαιότερη».

Οι διευκρινίσεις

Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τον χρόνο αποστολής των θεμάτων από την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού θέλω να είμαι κατηγορηματικός: από εμάς τα θέματα έφυγαν στις 8:30 το πρωί και στις 3:30 το απόγευμα. Ο διαφορετικός χρόνος διανομής των θεμάτων στους υποψηφίους είχε να κάνει με τις αποκλίσεις στον διαφορετικό χρόνο που χρειάσθηκε το κάθε κέντρο για τις φωτοτυπήσεις».

Και καταλήγει: «Ο διαγωνισμός αυτός ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα με 108.000 εγγεγραμμένους, 77.000 τελικώς προσελθόντες και 527 εξεταστικά κέντρα. Ήταν μια τεράστια οργανωτική πρόκληση. Τα προβλήματα που προέκυψαν δεν πρέπει να επισκιάσουν το ίδιο το γεγονός ότι φέραμε σε πέρας μια καινοτόμα διαδικασία που προσδοκούμε ότι θα ωφελήσει ποιοτικά τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Κάθε νέο εγχείρημα αναπόφευκτα έχει κινδύνους και προβλήματα. Αυτά όμως δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από το να επιδιώκουμε την αλλαγή σε ένα τοπίο, όπως αυτό της δημόσιας διοίκησης, που χρειάζεται να αλλάξει. Το να μην κάνουμε τίποτε είναι το εύκολο. Το να προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα είναι το δύσκολο αλλά και το απολύτως αναγκαίο».